Česko bije na poplach. Vyhlásí stav předcházení stavu nouze v teplárenství, co to znamená?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

TK po jednání vlády (31. 8. 2022)

Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž by čelily sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

„Teplárny se mohou už nyní začít zásobovat uhlím, lehkými topnými oleji a dalším palivem a budou mít jistotu, že ho v zimě využijí,“ řekl Fiala. Tato paliva podle něj nesplňují aktuální emisní standardy, ale dostatek plynu a elektřiny je nyní prioritou. „Opatření má také podstatný význam pro naše úspory plynu, kterého není v Evropě kvůli ruské politice nazbyt,“ dodal premiér.

Fiala hovořil mimo jiné také o chystané transformaci ČEZ. „Jednal jsem s generálním ředitelem ČEZ o chystané transformaci. Naším cílem je dostat pod větší kontrolu výrobu elektrické energie,“ sdělil Fiala před novináři.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) chce také zavést program kompenzací pro energeticky náročné firmy ze zpracovatelského průmyslu. Náklady odhaduje na 25 až 28 mld. Kč.

Růst platů

Vláda řešila i další témata. Všem zaměstnancům veřejných služeb a státu, kteří letos v lednu nedostali přidáno, se od září zvednou platové tarify neboli základ výdělku o deset procent. Nařízení o navýšení schválila vláda. Do konce roku bude podle podkladů k nařízení potřeba z rozpočtu státu, samospráv a zdravotních pojišťoven 5,17 miliardy korun navíc.

Podle Fialy to schodek rozpočtu nezvýší, ministerstva mají peníze najít ve své pokladně. Na růstu výdělků se dohodli lídři vládních stran s odbory. Ty požadovaly přidání kvůli vysoké inflaci, hrozily protesty.

Tagy:
ČEZ palivo ODS Petr Fiala Starostové a nezávislí Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky