Štědrý den bez sněhu, zato s dvojí výstrahou. Ráno hrozí ledovka, během dne silný vítr

Náledí

Ani v roce 2021 si v nížinách lidé sněhu na Štědrý den neužijí. Od rána na většině území budou padat srážky dešťové, později mrznoucí a ve vyšších polohách i sněhové. Během dne však budou ubývat. Meteorologové však na 24. prosince nadělili méně příjemný dárek, a to hned dvě výstrahy. V jedné upozorňují na hrozbu ledovky, ve druhé na silný vítr. Varování platí jen pro některé kraje.

Na Štědrý den bude převážně oblačno až zataženo. Na většině území meteorologové očekávání déšť, v severozápadní polovině území pak zpočátku srážky mrznoucí nebo sněhové. Během dne bude ale srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 10 °C, na horách kolem 2 °C.

V platnosti jsou však výstrahy. Do 10. hodiny se v několika krajích: Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském mohou tvořit ledovky. Řidiči i chodci by proto měli být obzvlášť opatrní. Do 21. hodiny platí výstraha před silným větrem, opět však jen pro některé kraje, a to Olomoucký (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Opava, Rýmařov, Vítkov).

Od 9. hodiny by se v těchto krajích měli mít lidé na pozoru před silným větrem s nárazy o síle nad 65 km/h. Hrozí poškození stromů i lesních porostů či menší škody na budovách. „Platí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou i komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky, vánoční stromy a podobně,“ píší meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

V noci na 1. svátek vánoční bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť, který bude od severu, vyjma jihu a jihozápadu území přecházet ve sněžení. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C, na jihu a jihozápadě kolem 2 °C. Ojediněle se může tvořit náledí a zmrazky.

Na 2. svátek vánoční bude počasí podobného rázu. Zataženo až oblačno, na většině území se však očekává občasné sněžení, které bude na severu ustávat. Na jihu budou srážky zpočátku dešťové, či mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -3 až 1 °C, na jihu a jihozápadě až 4 °C. Během dne se však bude ochlazovat. „Ojediněle se bude tvořit náledí a zmrazky. Na jihu a jihozápadě i slabé ledovky,“ upozorňují meteorologové.

Tagy: