Štěpení ODS? Motoristé jí mohou přetáhnout členy, staří kádři to zkoušejí i jinde, říká Valeš

Představitelé ODS na ideové konferenci

Fiala zhodnotil druhé místo pro Spolu

Motoristé jsou překvapením evropských voleb, ale mohli by být v budoucnu i hrozbou pro ODS. Vládní strana se nyní opírá o koalici Spolu, která ji táhne spíše do levicových témat. Podle politologa Lukáše Valeše se Motoristé sobě stali alternativou pro ODS, která může lákat i její konzervativnější členy. Naznačil to podle něj například končící europoslanec ODS Jan Zahradil, který přišel do volebního štábu koalice Přísahy a Motoristů.

Zahradil kritizuje vedení ODS za její směřování již delší dobu. Zejména mu vadí, že se strana stále snaží vstupovat do voleb v koalici Spolu s lidovci a TOP 09. Naposledy svou nevoli dal najevo během kongresu ODS v Ostravě. „Velmi bych se přimlouval za to, abychom přestali s hysterickou rétorikou, kdy si sami sobě namlouváme, že jsme ti jediní praví demokraté a opozice – a kdokoliv, kdo má jiné názory, je nositelem antizápadních narativů a Putinův agent, který nás chce prodat Rusku,“ řekl Zahradil.

K TÉMATU: „Vysátá“ SPD, neúspěšní Piráti nebo Paroubkova ČSSD. Jak je to s poraženými eurovoleb?

Končící europoslanec narážel na rétoriku vládních stran a zejména ODS vůči hnutí ANO. Vymezil se tím i vůči předsedovi a premiérovi Petru Fialovi, který šéfa opozičního hnutí Andreje Babiše spojuje s Ruskem velmi často.

Zahradil byl během nedělního oznamování výsledků ve štábu koalice Spolu. Poté se ale přesunul ke slavícím příznivcům Přísahy a Motoristů sobě. „Hlavním poraženým eurovoleb je roztřesená, nervózní kampaň mediálního a politického hlavního proudu, dle něhož byl Babiš nesvéprávný chaot, Turek neonacista a Konečná vlastizrádkyně. Voliči tento evropský import hysterie a stihomamu nekoupili,“ uvedl poté Zahradil. Dodal, že části ODS snad dojde, že do europarlamentu vyvezla jindy nevolitelnou stranu TOP 09.

Podle politologa Lukáše Valeše podobné názory budou přibývat. „Jan Zahradil ve štábu Motoristů je jasným signálem. Například u Václava Klause to nijak nepřekvapuje, protože Motoristy pomáhal zakládat jeho tajemník a jsou nyní alternativou k ODS,“ řekl pro CNN Prima NEWS Valeš. Podle něj jsou nyní Motoristé v pozici staré ODS z 90. let. „Neboli, jak by řekl Václav Klaus, jediné autentické ODS,“ dodal.

Jelikož jsou Motoristé sobě alternativou pro Občanskou demokratickou stranu, je možné, že někteří konzervativnější členové budou chtít přejít ke straně pod vedením Petra Macinky a výrazného zastupitele v Evropském parlamentu Filipa Turka. „Staří kádři z ODS to zkoušeli i jinde. Například klausovec Petr Mach neuspěl v čele SPD,“ připomněl Valeš.

Zahradil v rozhovoru pro idnes.cz řekl, že ODS by nyní měla spolupracovat s Motoristy. A to například na evropské úrovni uvnitř frakce ECR. Podle Valeše ale není možné spolupracovat na republikové úrovni. ODS totiž stále spoléhá na koalici Spolu, která je rozšířená o hnutí STAN a Piráty. „Neboli progresivisty, kteří chtějí euro nebo sňatky homosexuálů. Těžko si představit Filipa Turka, jak se bude bavit se členy STAN o budoucnosti spalovacích motorů,“ řekl politolog.

Zahradil se poohlíží jinde, míní Svoboda

Podobně ohledně směřování ODS a Motoristů sobě hovořil i politolog Jan Kubáček. Podle něj je otázkou, jak se bude uskupení pod vedením Filipa Turka chovat vůči nejsilnější vládní straně. „Jak dál? S jakými idejemi a vůči komu se budou vymezovat? Jejich soupeřem je na jedné straně koalice Stačilo! a na druhé hnutí ANO s SPD,“ řekl Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako jediní jsme se postavili proti Turkovi, řekla Nerudová. Je to smutná zpráva o stavu společnosti

Někdejší ministr zahraničí a expředseda lidovců Cyril Svoboda míní, že Zahradil s Klausem ve štábu Motoristů sobě jsou jasným vzkazem pro domácí politiku. „Pouze spekuluji, ale Zahradil není spokojený s tím, že na kandidátce nebyl. V Evropském parlamentu byl totiž od roku 2004 a podle mě bude do budoucna hledat prostor, kde může mít nějakou šanci. No a tady byl jako první,“ řekl Svoboda.

Tagy: