Stonjeková: Z Pirátů se stali „bílí páprdové“. Pro voliče už nejsou sexy, ztratili punc rebelství

Z Pirátů se postupně stali bílí páprdové, prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS komentátorka Karolina Stonjeková. Připomněla tak výrok bývalého poslance za tuto stranu Ondřeje Profanta, který v Poslanecké sněmovně prohlásil, že je plná právě takových lidí. Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička byl odchod předsednictva v čele s Ivanem Bartošem nejspíše předčasný. Popsal také, proč by některým členům vadil na postu předsedy šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Piráti podle Stonjekové ztrácí punc nového a rebelského. „Přicházejí i o to, co je dělalo v očích voličů sexy. Takovou věc musíte využít, dokud funguje. Jakmile zmizí, už ji nevrátíte,“ podotkla komentátorka v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka

Že strana přišla o image neokoukaných tváří a názorů, vnímá i Kubičko. „V začátcích se jim dařilo kritizovat zaběhlé záležitosti, jenže se postupně ukázalo, že to neumí dělat o nic lépe než standardní politické strany, což považuji za jejich velký problém,“ poukázal. Dodal, že Pirátům rovněž schází nová garnitura, která by se nyní chopila kormidla.

Stonjeková rovněž připustila, že Piráti politicky zestárli. „V toku času se z nich také stali bílí páprdové, o nichž hovořil v roce 2021 ve Sněmovně exposlanec Profant,“ poznamenala. Tehdejší zákonodárce u pultíku v dolní komoře prohlásil, že tito „bílí páprdové“ inklinují mimo jiné i k fašismu. „A kdo tomu nevěříte, podívejte se na projednávání prvního čtení manželství pro všechny,“ dodal.

Rezignace předsednictva v čele s Bartošem se podle Kubička dala čekat. „Je však nutné doplnit, že evropské a krajské volby pro Piráty nejsou. Stali se z nich trochu papaláši. Nicméně jejich voličská podpora je stabilní,“ řekl.

„Rozhodnutí k rezignaci bylo možná předčasné. Je obvyklé, že strany po prohraných volbách mění vedení, ale Piráti na druhou stranu nemají v záloze někoho, kdo by nahradil odcházející garnituru,“ zdůraznil Kubičko s tím, že Bartoš si nezvládl vychovat konkrétního nástupce.

Uvedl nicméně, kdo by ho mohl nahradit. „Měl by to být někdo, kdo má zkušenosti z vlády. Nabízí se ministr zahraničí Lipavský, jenže ten se netěší velké podpoře mezi spolustraníky, a to kvůli loajálnímu vztahu k zahraniční politice vlády. Pokud je řeč o papaláších, šéf diplomacie je přesně tím případem změny z Piráta v takového činitele,“ popsal komentátor.

Zakladatel Pirátů: Strana nemluví jednotně

Kdo se stane novým předsedou strany, je dosud nejasné. Podle jejího zakladatele Jiřího Kadeřávka se této funkce chopí jen sebevrah. „Žádného Toma Cruise z Mission: Impossible v řadách nemáme, takže nevím. Úkol toho, kdo zasedne v čele, bude opravdu strašně těžký. Strana navíc nemluví jednotným hlasem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Co řekl Bartoš po jednání s premiérem Fialou?

V úterý čekala odcházejícího šéfa Pirátů Bartoše schůzka s premiérem Petrem Fialou (ODS). Po jednání před novináři uvedl, že na koaliční smlouvě ani vládním angažmá se nic nemění. „Společné cíle se nemění, prostě makáme dál,“ uzavřel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fórum, jako mají Piráti, nefunguje a u STAN ho nechci, řekla Vaňková. Juchelka se tam chodí bavit

Tagy:
politika rezignace komentátor Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby Jan Lipavský předvolební průzkum preferencí vláda Ondřej Profant předsednictvo Radko Kubičko Zprávy plus Poslanecká sněmovna ČR Karolina Stonjeková