Strach o syna Schumachera. Mick měl v Džiddě těžkou nehodu, záchranáři si nakonec oddechli

Německý jezdec Mick Schumacher měl v kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1 těžkou nehodu a byl letecky transportován do nemocnice. Po vyšetření z ní byl propuštěn, nedělního závodu se však nezúčastní. Kvalifikace byla na několik desítek minut přerušena. Nakonec ji vyhrál Sergio Pérez z Red Bullu.

Syn sedminásobného světového šampiona Michaela Schumachera dostal na úzké trati v Džiddě v průběhu druhé části kvalifikace při nájezdu na obrubník ve 12. zatáčce smyk a narazil v rychlosti přes 250 kilometrů za hodinu bokem do bariéry. Z vozu jej museli vyprostit zdravotníci, podle nichž byl po nehodě při vědomí.

„Zdravím všechny. Chtěl jsem jen říct, že jsem v pořádku. Děkuji všem za podporu. Auto jelo skvěle. Vrátíme se ještě silnější,“ napsal Schumacher později na sociální sítě.

„Ve světle dnešní kvalifikační nehody se Mick Schumacher nezúčastní zítřejší GP Saúdské Arábie. Abychom předešli veškerým pochybnostem, pojedeme jen s jedním vozem,“ uvedli zástupci týmu na Twitteru. Haas tak nastoupí jen s druhým pilotem Kevinem Magnussenem.

Po nehodě byl Schumacher fyzicky v pořádku a telefonoval i s matkou Corinnou. „Průběžně jsem ji o všem informoval. Mick nemá žádná viditelná zranění, ale chtěli udělat další skeny, aby se ujistili, zda se na něm náraz nějak nepodepsal. Při nehodě se poškodilo i komunikační zařízení, takže jsme nejdřív nic nevěděli. Následně nás ale informovali, že je při vědomí,“ řekl BBC týmový šéf Günther Steiner. „Z toho monopostu už moc nezůstalo. Navíc stejně musíte po takovém nárazu vše zkontrolovat. Prakticky je potřeba postavit zcela nový vůz,“ doplnil.

Syn sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera skončil v úvodní GP Bahrajnu jedenáctý, což je jeho dosavadní nejlepší umístění v F1. Na trati v Džiddě bojoval i o premiérový postup do závěrečné části. V první části kvalifikace havaroval také Nicolas Latifi z Williamsu.

Nehodami ovlivněnou kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1 nakonec vyhrál Sergio Pérez. Mexický jezdec týmu Red Bull porazil na trati v Džiddě Charlese Leclerca a Carlose Sainze z Ferrari a získal první pole position v kariéře. Úřadující mistr světa a Pérezův týmový kolega Max Verstappen byl čtvrtý.

Hamilton byl zklamaný

Dvaatřicetiletý Pérez se dočkal premiérového pole position v kariéře při svém 215. startu v F1 a stal se prvním Mexičanem v historii, jemuž se tento počin v F1 povedl. Na úzké trati v Džiddě překonal Leclerca o pouhých 25 tisícin sekundy a zaútočí v neděli na své třetí vítězství.

„Trvalo mi to pár závodů, ale tohle bylo něco. Neuvěřitelné kolo. Mohl bych jich zajet tisíc, ale nemyslím, že bych tenhle pokus ještě překonal,“ řekl před televizními kamerami Pérez. „Od kvalifikace jsme moc nečekali a spíše se soustředili až na závod. Snad se nám podaří zítra Ferrari porazit,“ doplnil rodák z Guadalajary.

Monacký pilot a lídr průběžného pořadí mistrovství světa Leclerc nenavázal na předchozí kvalifikační triumf z Bahrajnu ani na tři vítězné tréninky v Saúdské Arábii. „Celá kvalifikace byla o tom zůstat na trati a nechybovat. Podařilo se mi víceméně poskládat vše dohromady a nezajel jsem špatný čas. Jenže jsem nečekal, že se Checo (přezdívka Péreze) vytasí s takovýmto kolem. Je třeba mu pogratulovat. Zítra je ale nový den a doufám, že do závodu dobře odstartujeme,“ doplnil Leclerc.

Nečekané zklamání prožil obhájce loňského prvenství Hamilton, který se nekvalifikoval ani z úvodní části a skončil šestnáctý. Britský pilot ztratil na postup do další části 87 tisícin sekundy za Lancem Strollem z Aston Martinu. Na týmového kolegu George Russella ztratil v tu chvíli přes sedm desetin sekundy a z první části kvalifikace se neprobojoval poprvé od listopadu 2017, kdy v GP Brazílie boural.

„Bojoval jsem s vyvážením auta. Nejsme zdaleka tam, kde bychom chtěli být. Bohužel jsme zvolili špatné nastavení. Zadní část vozu se zkrátka nechovala dobře,“ uvedl Hamilton pro BBC. Russell skončil šestý. Do první desítky se dostali oba jezdci Alpine –⁠ Esteban Ocon byl pátý, Fernando Alonso o dvě příčky za ním.

Velká cena Saúdské Arábie se pojede v neděli od 19:00.

Tagy: