Středula odstoupil z kandidatury na prezidenta. Příznivcům doporučil volit Nerudovou

Odborový předák Josef Středula v nedělní debatě České televize oznámil, že odstupuje z kandidatury na post prezidenta. Dodal, že svým příznivcům by doporučil volit bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, aby neprohrála slušnost a korektnost.

„Necelý týden před prvním kolem prezidentské volby jsem se rozhodl učinit zásadní krok týkající se mé kandidatury. Nechci, aby prohrála slušnost a korektnost,“ uvedl Středula ve vysílání České televize. Protože mu prý záleží na občanech, rozhodl se podpořit dalšího kandidáta.

„Koho chceme jako prezidenta... Komunistického udavače stojícího aktuálně před soudem? Komunistického rozvědčíka, vojenského? Já tedy ne. S tím se nedokážu smířit a nesmířím. Proto jsem se rozhodl odstoupit z prezidentské kandidatury a podpořit ve volbě jedinou pro mě přijatelnou kandidátku z vámi favorizované trojice, a to profesorku Danuši Nerudovou,“ sdělil jasně.

Poděkoval podporovatelům

V debatě uvedl, že je přesvědčen o jejím sociálním cítění a také, že se zasadí o důstojný život občanů České republiky. „Pokud tedy budete zvažovat při prezidentské volbě mé doporučení, tak osobně budu volit paní profesorku Nerudovou. Děkuji všem, kteří mě podpořili,“ dodal s tím, že s ještě větší vervou bude bojovat za „důstojný život lidí a firem tak, jak to dělá již 30 let“.

Středula své odstoupení ohlásil v závěrečném slovu kandidátů, kterých se v takzvané superdebatě sešlo osm. Prohlášení měl připravené, v závěru pořadu ho na kameru přečetl. Nerudová, která patří mezi tři favority v klání o prezidentskou funkci, už na jeho rozhodnutí nereagovala.

Svou reakci však připojila na sociálních sítích. „Velmi si vážím kroku Josefa Středuly a děkuji za něj. Dokážu si představit, že to po téměř roční kampani nebylo nic jednoduchého. Pane Středulo, beru to jako velký závazek a udělám maximum pro to, aby u mě i vaši voliči našli při volbě prezidenta zastoupení,“ zdůraznila Nerudová.

Z klání odchází se ctí

Podle politologa Jana Kubáčka vydělají na tomto řešení paradoxně všichni. „Většina jeho voličů půjde za Andrejem Babišem (ANO). Danuše Nerudová to zase může využít při vymezování se proti Petru Pavlovi,“ sdělil Kubáček.

Podle něj ale část voličů odborářského šéfa získá i Pavel. A samotný Středula? „Z prezidentského klání odchází se ctí. Je to elegantní možnost, jak neprohrát a přitom si nechává otevřené dveře pro možnou budoucí politickou kariéru,“ dodal Kubáček pro CNN Prima NEWS.

Středula patřil mezi devítkou kandidátů k slabším, podporu měl u voličů podle průzkumů v nízkých jednotkách procent.

Celé vyjádření Josefa Středuly zaslané novinářům:

Necelý týden před prvním kolem prezidentské volby jsem se rozhodl učinit zásadní krok týkající se mé kandidatury. Nechci, aby prohrála slušnost a korektnost. Vždy mi na prvním místě záleželo na zájmech občanů a na republice samotné. Koho chceme jako prezidenta? Komunistického udavače navíc stojícího aktuálně před soudem? Komunistického vojenského rozvědčíka? Já tedy ne! S tím se nedokáži smířit a nesmířím. Proto jsem se rozhodl odstoupit z prezidentské kandidatury a podpořit ve volbě jedinou pro mě přijatelnou kandidátku z vámi favorizované trojice –⁠ a to profesorku Danuši Nerudovou. Jsem přesvědčen, že je to žena, která potvrdí své sociální cítění a zasadí se o důstojný život občanů České republiky. Pokud tedy budete zvažovat při prezidentské volbě mé doporučení, tak já osobně budu volit paní profesorku Nerudovou. Děkuji všem, kteří mě podpořili. Všem, kteří za mnou celou dobu stáli. Všem, bez kterých bych se touto cestou nikdy nemohl vydat. Mé rodině, mým přátelům, týmu, podporovatelům a v neposlední řadě odborářům. A co chci dělat dále? Slibuji vám, že budu s ještě větší vervou bojovat za důstojný život lidí i firem, tak, jak to ostatně neúnavně dělám již 30 let.

Tagy: