Odchod Pirátů může vládě poprvé zavařit. Proti reformám se bouří i někteří koaliční poslanci

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)v Poslanecké sněmovně hájil digitalizaci stavebního řízení.

Piráti mohou zkomplikovat život vládě

Vláda možná poprvé pocítí odchod Pirátů z kabinetu. Reforma důchodů se totiž ocitla ve slepé uličce. Může za to pozměňovací návrh, který zužuje okruh náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi, aniž by se jim krátila. Proti návrhu se staví opozice, stejně jako proti celé reformě. Teď se přidali i Piráti a osekání počtu náročných profesí se nelíbí ani některým koaličním poslancům.

Lepší opozice – s tímto heslem nastoupili Piráti na první tiskovou konferenci po opuštění vlády. A prý se ho hodlají držet. V Poslanecké sněmovně se schyluje k prvnímu hlasování, kdy vláda pocítí rozchod s Piráty. Čtyřkoalice chce prosadit jak zvýšení koncesionářských poplatků, tak důchodovou reformu. Jenže Piráti mají k novelám výhrady.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka chce zvýšit podporu v nezaměstnanosti v prvních měsících. Ke konci má klesnout

„Vláda neplánuje kontrolovat hospodaření s penězi, ani zrušit takzvanou internetovou daň ve výši 2 200 korun ročně pro lidi, kteří ani nemají televizi. Takže za takových okolností bychom návrh nepodpořili,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Problém Piráti vidí i u jedné z vlajkových lodí současné vlády – důchodové reformy. Může za to pozměňovací návrh na zúžení okruhu náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi, která se dotkne asi 100 tisíc lidí. „Toto určitě nepodpoříme,“ sdělil šéf poslanců dříve koaličních Pirátů.

S vládním pozměňovacím návrhem, který předložil občanský demokrat Marek Benda a Jan Jakob z TOP 09, nesouhlasí ani někteří vládní poslanci. „Pokud bychom náročné profese zúžili, s čímž mám z pohledu lékaře problém, budeme se muset o tyto lidi postarat. Následkem práce v rizikovém prostředí totiž už kolem 55 až 60 let nebudou schopni ze zdravotního hlediska svou profesí vykonávat a těžko budou shánět jiné, méně náročné povolání,“ uvedl poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL.

Problémy vidí i poslanec Vít Vojtko (STAN). „Nechceme třetí kategorii zcela vypustit, preferujeme například zavedení povinného příspěvku zaměstnavatele na důchodové spoření. O tomto řešení stále jednáme a naše hlasování o daném pozměňovacím návrhu bude záviset na výsledku těchto jednání,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Premiér Petr Fiala (ODS) přesto věří ve zdárné schválení reformy. „Máme pořád dostatečnou většinu 104 poslanců. Myslím si, že si všichni, kdo ji v Poslanecké sněmovně tvoří, si budou uvědomovat svou odpovědnost,“ uvedl ministerský předseda.

Změny by vláda potřebovala schválit do konce roku, opoziční hnutí ANO a SPD už dopředu avizovala, že projednávání budou protahovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Volby by vyhrálo ANO, uvádí nový průzkum. Do Sněmovny by se dostalo pět stran

Tagy:
práce politika ODS CNN Prima NEWS Česká pirátská strana důchodová reforma ANO 2011 reforma vláda koncesionářské poplatky Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod vládní politika