ANALÝZA: Krvavé lázně u Bachmutu i postup na Melitopol. Ukrajinský tlak se stupňuje

Zničený Bachmut

Jak nyní vypadá Bachmut?

Ukrajinci od začátku červnového protiútoku osvobodili na jihu území o rozloze více než 200 kilometrů čtverečních. Zároveň se jim daří u doněckého Bachmutu. Na svém Telegramu to uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Z dat amerického Institutu pro studium války (ISW) vyplývá, že ukrajinské zisky z posledních dvou měsíců téměř odpovídají ruskému ofenzivnímu úsilí z období od ledna 2023 do současnosti.

Nejtvrdší boje nadále zuří v Doněcké oblasti, konkrétně u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu. K velmi ostrým střetům dochází také u charkovského Kupjansku, kde se v posledních dnech snažili převzít iniciativu ruští okupanti. Podle kyjevského vedení v okolí zmíněných pěti východoukrajinských měst došlo za poslední týden minimálně ke 170 bojovým střetům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomalý postup Ukrajinců? Pokoušejí se o něco, co Západ nikdy neplánoval, vysvětluje Visingr

Podle Maljarové se Rusům v kupjanském směru nepodařilo zatlačit Ukrajince za linii řeky Oskol. U Lymanu Ukrajinci brání své pozice v oblasti Serebrjanského lesa. Asi netvrdší boje zuří nadále u Bachmutu, kde ukrajinská armáda za poslední dobu zaznamenala několik úspěchů.

„Nepřítel se ve směru na Bachmut snaží ze všech sil zastavit náš postup, naši obránci však nadále postupují,“ uvedla Maljarová v pondělí na svém Telegramu. Zároveň dodala, že Ukrajinci od začátku červnové protiofenzivy osvobodili v okolí Bachmutu území o rozloze 37 kilometrů čtverečních.

Před týdnem se mezi analytiky začaly šířit zprávy, že ukrajinští obránci osvobodili vesničku Andrijivka, která leží pouhých 13 kilometrů jižně od centra Bachmutu. Příznivě to pro Rusy nevypadá ani ve vesnici Klišivka (jen asi devět kilometrů od centra Bachmutu), kde v uplynulých dnech probíhaly tvrdé boje.

Ukrajinské útočné operace pokračují i na jihu země, a to ve směru na Melitopol a Berďansk. Celkově Ukrajinci od června na jižní frontě získali zpět území o rozloze necelých 205 kilometrů čtverečních, informovala Maljarová. Za poslední týden postoupili skoro o 13 čtverečních kilometrů.

Americký Institut pro studium války (ISW) v polovině července ve své analýze uvedl, že ukrajinské síly v období od 4. června do 9. července osvobodily přibližně 253 kilometrů čtverečních. Pro srovnání – Rusko od 1. ledna 2023 do současnosti ovládlo na Ukrajině kolem 280 kilometrů čtverečních. Je přitom možné, že Kyjev dobytí některých oblastí ohlašuje ze strategických důvodů se zpožděním několika dnů.

V cestě stojí obrovská minová pole

„Proč se často po větším úspěchu (například po ukrajinském osvobození Staromajorske) situace na frontě jakoby zastaví? Mimo jiné proto, že Ukrajinci pouštějí informace se zpožděním a dost opatrně. S maximálním ohledem na operační bezpečnost. Zato Rusáci nabízejí světovým médiím nepřetržitě svou propagandu,“ zmínil na sociálních sítích bezpečnostní analytik Martin Svárovský.

V reakci na dotazy CNN Prima NEWS Svárovský uvedl, že na velké kombinované operace ukrajinských pozemních sil zatím nedošlo, jelikož si ukrajinská armáda váží životů svých vojáků a rovněž nemá kam spěchat, protože ví o limitovaných možnostech ruské strany.

Vojenský analytik Lukáš Visingr řekl ve vysílání CNN Prima NEWS, že se mu postup ukrajinských sil zdá vzhledem k situaci, v níž se nachází, úměrně rychlý. „Prolamují připravenou obranu, což je nesmírně složité. Než se vůbec Ukrajinci dostanou k samotné pevnostní linii, musí překonat obrovská minová pole. Rusové položili před svá obranná postavení statisíce min,“ upozornil.

„Nejsilnější stránkou Rusů bylo dělostřelectvo, které začíná slábnout. Naopak Ukrajinci ruskou převahu vyrovnávají. Ještě může nějakou dobu trvat, než se podaří ruskou linii prolomit. Až se Ukrajincům průlomy skutečně podaří, lze očekávat, že se tempo jejich operací výrazně zrychlí,“ dodal Visingr.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina mina analýza Rusko Donbas Melitopol Lukáš Visingr Doněcká oblast Martin Svárovský miny Bachmut Institut pro studium války protiofenzíva ISW Hanna Maljarová Serebrjanský les