Musel jsem se svléknout a kleknout si, popsal chlapec z Borodjanky setkání s Kadyrovci

Kadyrovci na Ukrajině

Příběhy z Borodjanky: Kadyrovci mířili na patnáctiletého chlapce

Ukrajinská města, ze kterých se stahují ruští vojáci, vypadají často jako po apokalypse. Místní a s nimi celý svět zůstávají v šoku nad krutostí okupantů. Zanechávají po sobě stovky mrtvých, vybombardované a vyrabované domy. Očití svědci štábu CNN Prima NEWS popsali řádění Rusů v Borodjance.

„Bylo to strašné. Všechny budovy jsou srovnané se zemí. Můj dům i domy mých sousedů zapálili a ukradli vše, co mohli,“ popsala plačící Zoja Mikolajevna. „Vypouštěli odtud střely na Kyjev. Když opouštěli Borodjanku, projelo tudy 300 tanků,“ dodala Anna Mikolajevna.

Hrůzný zážitek ze setkání s Kadyrovci popsal štábu CNN Prima NEWS 15letý Kolja. „Asi dva nebo tři týdny zpátky mě Čečenci donutili na ulici kleknout si a svléknout se. Měl jsem na sobě jen trenýrky a mířili na mě samopaly,“ prozradil.

Lidem ve sklepech došel kyslík

„Do sedmého patra vlétla raketa. 24. února začala válka a 2. března už to tu bylo všechno zničené,“ řekla další obyvatelka Borodjanky Nina Antonovová.

Záchranáři v Borodjance se aktuálně snaží najít přeživší. Bohužel lidem, kteří se ukryli ve sklepech, často došel kyslík. Záchranář Viktor přijel do Borodjanky léčit zraněné. On sám se prý dostal pod palbu už sedmkrát. „Zahynulo tu už také bohužel několik novinářů. Já sám jsem byl u evakuace zraněného novináře CNN a nesl jsem tělo dalšího zabitého reportéra,“ řekl Viktor.

„Ruská armáda nás ostřeluje, nic je nezajímá. Děti, staré lidi, dětské domovy. Prostě ostřelují všechno a lidé umírají,“ konstatovala členka ukrajinské armády Olga. „Nejděsivější bylo, když odjížděli, protože měli potřebu za sebou zanechat co největší spoušť. Mimo to, že vraždili lidi, strhli i dva mosty,“ uvedla místní obyvatelka Ala.

Ukrajinci jsou také v šoku z postoje Rusů ke svým mrtvým. „Místo toho, aby si s sebou odnesli mrtvá těla svých vojáků, raději si brali z domů Ukrajinců pračky,“ popsal zastupitel města Kyjev Georgij Jasinskij.

Překvapená z toho, co zažívá, je i humanitární pracovnice Viktoria Lysaková, Ukrajinka, která žila léta v České republice. „Sebrali jim jídlo, počítače, elektřinu. Museli trpět. Stříleli zvířata,“ shrnula.

Tagy: