Střelba v Chorvatsku zasáhla i členy české komunity, řekl tamní poslanec. Popsal detaily

Při střelbě v chorvatském domově důchodců přišlo i život nejméně pět lidí.

Střelba v chorvatském domově důchodců

V domově důchodců v chorvatském městě Daruvar, v němž v pondělí došlo k tragické střelbě, která si vyžádala minimálně šest životů, byli přítomni příslušníci české komunity a patří mezi ty, které agresor zavraždil či zranil. Pro CNN Prima NEWS to řekl poslanec chorvatského parlamentu a náměstek starosty Daruvaru Vladimir Bilek. Střelec měl podle něj čin spáchat nelegálně drženou zbraní.

Chorvatský poslanec Vladimir Bilek pro CNN Prima NEWS potvrdil, že nikdo z postřelených nebyl občanem České republiky. „Bohužel jsou ale z řad příslušníků české menšiny v Chorvatsku. Takže to nejsou čeští občané, ale jsou deklarováni jako Češi v Chorvatsku,“ vysvětlil. Jinými slovy se jedná o česky mluvící chorvatské občany. Zda jsou tito lidé mezi postřelenými, či mezi mrtvými, mu však policie nedovolila sdělit.

ČTĚTE TAKÉ: Češka z Chorvatska popsala tragickou střelbu: Strašné. Nikdo by to dopředu nepředpovídal

Střelec podle Bileka přišel do domu původně za svou matkou, kterou tam zastřelil nelegálně drženou zbraní. Střelcovo běsnění si nakonec vyžádalo minimálně šest životů. „Pět osob zahynulo na místě. Další osoba zemřela po převozu do nemocnice. Zraněno je ještě dalších šest osob, přičemž čtyři jsou ve vážném stavu,“ dodal Bilek.

Policejní prezident Nikola Milina médiím sdělil, že mezi mrtvými je pět klientů ústavu a jeden jeho zaměstnanec. Řekl také, že policie pravděpodobného pachatele před činem třikrát vyšetřovala, naposledy minulý měsíc. Dvakrát šlo o podezření z výtržnictví a jednou o domácí násilí. Podle předběžných informací neměl na držení zbraně povolení.

Bezprostředně po incidentu se střelec přesunul do nedaleké kavárny, kde jej zadržela policie. Zaměstnanec podniku pak médiím řekl, že si podezřelý objednal kávu, zbraň položil před sebe na stůl a na místě setrval až do příjezdu policie.

Chorvatská média uvedla, že střelcem je 51letý bývalý příslušník vojenské policie. Podle deníku Jutarnji list šlo o známého násilníka, který před měsícem napadl svého známého, strčil mu pistoli do úst, načež ho shodil ze schodů a přivodil mu těžká zranění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Detaily případu úmrtí Čecha v Bulharsku: Těla si všimlo hrající si dítě, úřady sdělily příčinu

Tagy: