Z ruských obrněnců je šrot, slaví Ukrajinci. Video ukazuje útok dronů na ukrytou techniku

Z ruských obrněnců je šrot, slaví Ukrajinci.

Ukrajinci při průzkumu objevili ruské pozice, jejich techniku zničili

Ukrajinská protiofenziva v poslední době slaví úspěch zejména v Charkovské oblasti. Obránci se však činí i na jihu v Chersonské oblasti. Při leteckém průzkumu stíhači Bezpečnostní služby Ukrajiny nalezli schovanou ruskou techniku. Okupanty pak nezachránily ani stromy či zákopy, obrněný transportér a výsadkové vozidlo proměnily ve šrot nálože vypuštěné z dronu.

Svým objevem se stíhači speciálního operačního centra „A“ Bezpečnostní služby Ukrajiny pochlubili 15. září. Při leteckém průzkumu objevili na jihu Ukrajiny bojové výsadkové vozidlo a obrněný transportér okupantů, které se skrývaly pod stromy a v zákopu.

„Vybavení okupantů hoří i na jihu! Při leteckém průzkumu stíhači SBU ‚A‘ CSO objevili pozice ruských BMD a MTLB. Proto na ně úspěšně působili kumulativními náložemi z dronu. V důsledku toho se nepřátelská technika rychle proměnila ve šrot,“ informovala Bezpečnostní služba Ukrajiny.

Morálka okupantů je v troskách

O významných postupech v obraně na jihu informoval také americký Institut pro studium války (ISW). Podle tamních expertů má úspěch Ukrajiny na jižní frontě výrazný dopad na morálku a bojové schopnosti ruských vojáků. Satelitní snímky ruských pozic v Kyselivce, vesnici vzdálené jen 15 kilometrů severozápadně od Chersonu, ukazují, že většina tamních ruských vojáků se stáhla.

To podle analýzy ISW odpovídá neověřeným zprávám, podle kterých vojáci proruských sil Kyselivku opustili a přesunuli se směrem k řece Dněpr, informovali 13. září. Kyselivka je pro ruské síly v okolí Chersonu významným logistickým bodem, jedná se o poslední Ruskem drženou větší osadu podél dálnice z Chersonu do Mykolajivu a tamní železnice.

Tagy:
útok video dron Ukrajina technika Rusko Dněpr MT-LB Chersonská oblast Charkovská oblast okupanti průzkumný letoun