Superraketa pro konec světa? Naše zbraň nemá obdoby, vzkázal Putin těm, kteří ohrozí Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (21.4.2022 9:00)

Rusko úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu Sarmat, oznámilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Prezident Vladimir Putin vzápětí prohlásil, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko. Sarmat patří k nové generaci ruských strategických zbraní, jejichž vývoj Putin ohlásil v předvečer prezidentských voleb v roce 2018. Pentagon podle agentury Reuters označil zkoušku ruské rakety za rutinní, nepředstavující ohrožení USA. Rusko o testu předem vyrozumělo Spojené státy.

„Blahopřeji k úspěšnému vypuštění mezikontinentální balistické rakety Sarmat. Je to velká a významná událost v rozvoji perspektivních zbraňových systémů ruské armády,“ řekl Putin podle agentury TASS. Podle prezidenta se zbraň vyznačuje nejvyššími technickými parametry a je schopna překonat všechny prostředky moderní protiraketové obrany.

„Nemá obdoby ve světě a ještě dlouho mít nebude. Tato skutečně jedinečná zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska vůči vnějším hrozbám a přiměje k přemýšlení ty, kdo se v zápalu zběsilé, agresivní rétoriky snaží ohrožovat naši zemi,“ zdůraznil šéf státu.

Uvedení už letos

Těžkou mezikontinentální raketu Sarmat, která je na kapalné palivo a je odpalovaná z podzemních sil, označil server Armadninoviny.cz svého času za „ruskou superraketu pro konec světa“. Jejím úkolem je totiž způsobit nepříteli co nejtěžší ztráty na civilních cílech a zlomit tak jeho odhodlání pokračovat v boji.

Do výzbroje by raketa mohla být podle dřívějších vyjádření ruských představitelů zařazena v letošním roce. Ministerstvo obrany dnes uvedlo, že se tak stane po završení nynějších zkoušek. Jeden raketový pluk se již připravuje na přezbrojení.

Raketa odstartovala dnes odpoledne z podzemního sila na kosmodromu Pleseck u Archangelska na severu evropského Ruska a cvičné hlavice zasáhly polygon Kura na poloostrově Kamčatka na Dálném východě. Raketa je s to dopravit bojové hlavice, včetně jaderných, na jakékoliv místo na Zemi, a to jak přes severní, tak jižní pól, poznamenal TASS.

Rusko na Putinův rozkaz 24. února zahájilo útok na Ukrajinu, a tím rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si podle odhadů již vyžádal desetitisíce mrtvých. Ukrajina se ruskému útoku brání již 56. den.

Tagy: