V Česku se nekontrolovaně množí švábi. Doma se jich můžete zbavit i bez drahé deratizace

V Česku je víc švábů než v minulosti.

Přemnožení švábi

V Česku je o 32 procent více švábů než loni. Do domácnosti se mohou dostat i s věcmi, které si lidé pořídí takzvaně z druhé ruky. Takový nákup v bazaru se pak může kvůli následné nutné deratizaci dost prodražit. Švábi mohou navíc znamenat nebezpečí pro alergiky.

Použitá lednice, mikrovlnka nebo třeba gauč. Většinu lidí by ani nenapadlo, že se v nábytku nebo spotřebiči z druhé ruky může skrývat hmyz. „Problém se šváby spočívá v tom, že jsou dost často za ledničkou. Když ji odtáhneme, tak se snaží schovat dovnitř. Lednička má za sebou kompresor, který je navíc zdrojem tepla,“ popsal jednatel společnosti AGRUPA solutions Jan Prokeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědci objevili vosu jako z hororu. Do své oběti naklade vajíčka, larvy ji sežerou zevnitř

„Evidujeme nárůst zhruba o 32 procent. Jedná se celkově o veškerý švábovitý hmyz,“ řekl jednatel společnosti AHELP Group Jakub Stejskal. „Poslední dobou se objevují i v domácnostech, kdy si někdo koupí něco z bazaru,“ dodal Prokeš.

Kromě toho, že švábi dělají v domácnostech nepořádek, mohou mít i neblahý vliv na zdraví. „Přenášejí proteiny, které můžou u citlivých osob vyvolat alergie,“ potvrdila odbornice na šváby Zuzana Varadínová.

Pokud nejsou extrémně přemnožení, lze se jich zbavit celkem jednoduše. Stačí doma pořádně uklidit a tím tak nezvaného hosta vyhnat. „Rada našich předků je, že švábi nemají rádi zimu. Mají rádi vlhké, teplé stabilní prostředí, takže v zimě stačí otevřít okna, pořádně vyvětrat a nechat vymrazit byt,“ sdělila Varadínová. Pokud se ale švábi přemnoží, je nutné povolat deratizační firmu. Cena takového zásahu při velikosti bytu 2+kk může vyjít až na 10 tisíc korun.

Důvodů, proč je v České republice víc švábů než v minulosti, je mnoho. Může za to oteplování, migrace, ale i cestování. Nejvíc pak švábi mohou potrápit v panelácích. Mezi byty se totiž šíří po stoupačkách. Nejčastěji se ale vyskytují v ubytovnách, pekárnách a hotelech.

Tagy: