Kocovina roku, vojín Jasánek, opilý Švejkův feldkurát. Lidé se baví Ovčáčkovým průšvihem

Jiří Ovčáček se po svém excesu stal terčem mnoha vtípků.

Ovčáček se kaje za exces

Opilecká divočina Jiřího Ovčáčka má humornou dohru na sociálních sítích. Lidé se baví pátečním incidentem, při němž alkoholem značně posilněný prezidentův mluvčí nejdřív odmítal zaplatit taxikáři, vzápětí v přivolané sanitce vulgárně nadával záchranářům a podle svědků se je pokoušel napadnout. Ovčáček se dočkal přirovnání k flamendrům ze Švejka nebo k vojínu Jasánkovi z Černých baronů.

Měl to být den, kdy se bude ze všeho nejvíc vzpomínat na Václava Havla, od jehož smrti uplynulo přesně deset let. Nakonec se však poslední předvánoční sobota dočkala na sociálních sítích docela jiného hitu.

Terčem všemožných vtípků se stal Jiří Ovčáček a jeho exces z pátečního rána. Opilý mluvčí prezidenta Miloše Zemana odmítl po nočním svezení zaplatit 350 korun taxikáři, následně se před odvezením na vyšetření choval agresivně k záchranářům.

Trable muže, který se v poslední době na internetu prezentoval především citací ušlechtilých žalmů, vyprovokovaly spoustu lidí k poťouchlým komentářům a legráckám.

„Citát týdne: Kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil. J. Ovčáček, mluvčí,“ stojí třeba ve tweetu uživatele Marka Vondráka.

„Předpokládám, že Jiří Ovčáček po incidentu předmětnému taxíku požehnal a za zpěvu žalmů odkráčel do záchytného zařízení. Těch dlužných 350 káčé snad KPR v rozpočtu ještě najde. Apropos, nekalila hradní partička u korunovačních klenotů? Tam jdou dvě promile nabrat rychle,“ přidal se populární fotbalový komentátor Jaromír Bosák.

„Asi pil na žalm,“ uvedl v jednom internetovém diskuzním fóru uživatel Karel Matoušek.

Třeba známý novinář Jaroslav Kmenta situaci na Twitteru glosoval jednou větou: „Reinkarnace Jiřího na Miloše dokončena.“ Další se rozplývali nad tím, že soutěž o kocovinu roku má jasného vítěze.

Mnozí Ovčáčkovu aféru přirovnávali ke dvěma oblíbeným scénkám z filmu Černí baroni.

Jedna vypráví o společensky unaveném svobodníku Halíkovi v podání Daniela Landy, jemuž alkoholový přečin zničil slibně se rozvíjející kariéru zupáckého oficíra. Druhá se týká vojína Jasánka, osvědčeného svazáka, kterého poručík Troník ústy Miroslava Donutila před kárnou komisí peskuje: „No, tak krásnej kádrovej posudek ste měl, verše do Obrany lidu ste posílal...“

Nejčastěji se na sociálních sítích citovalo nápadně podobné chování feldkuráta Katze z Dobrého vojáka Švejka, proslulého flamendra, jenž měl v podroušeném stavu rovněž nepříjemnou lapálii s drožkářem.

Zmíněná pasáž vypadá v knize Jaroslava Haška takto:

„U stanoviště drožkářů Švejk posadil polního kuráta ke zdi a šel vyjednávat s drožkáři o převoz. Jeden z drožkářů prohlásil, že toho pána velice dobře zná, že ho vezl jen jednou a víckrát že ho nepoveze.“

„Poblil mně to všechno, vyjádřil se přímo, a nezaplatil ani za jízdu. Vozil jsem ho přes dvě hodiny, než našel, kde bydlí. Teprve za týden, když jsem byl u něho asi třikrát, dal mně na to všechno pět korun.“

Leckdo si dal během soboty tu práci a zkopíroval na svou sociální síť oba dva románové odstavce.

Obvyklí Ovčáčkovi kritici měli na sociálních sítích pro jeho průšvih až překvapivě často pochopení. Tím spíš, že se za svůj přečin kajícně omluvil. Vlnu žertů na jeho účet tím však nezastavil.

Hodně z nich se dotýkalo faktu, že k alkoholu má tradičně blízko i Ovčáčkův nadřízený.

„1,99 promile a mlátí to s ním o chodník? To je jako trénovat 8 let vedle Messiho a nenaučit se kopnout pořádně penaltu,“ poškleboval se uživatel Nadosah Pozlátko Official.

Uživatel Ondřej Dudáš si zase vzpomněl na nedávnou aféru ze Zemanovy hospitalizace, když v jednom z internetových diskuzních fór podotknul:  „Asi to přehnal s vinnou klobásou a neředil ji meruňkovou buchtou.“

Typicky škodolibý pak byl i další ohlas: „Takovou radost z nové vlády bych u něj nečekal.“

Tagy: