Svetrem proti Putinovi. Výrok Pekarové využila TOP 09, založila speciální web

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

TOP 09 využila výrok Pekarové a založila speciální web

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v polovině srpna ve společnosti vzbudila velké vášně, když v Partii na CNN Prima NEWS naznačila, že lidé mohou pomoci v boji proti energetické krizi například tím, že si vezmou další svetr. Vyjádření ostře kritizovala opozice. Oproti tomu TOP 09 se za svou šéfku postavila. Nově založila webovou stránku s názvem Svetrem proti Putinovi. Vládní strana zde lidem mimo jiné radí, jak a proč šetřit na energiích.

„Každý stupeň dolů se počítá a přinese úsporu až šest procent nákladů na energie. (Stránka) Svetrem proti Putinovi je toho symbolem. Markéta jde příkladem a budeme rádi, když se přidáte i vy,“ uvedla TOP 09 na Facebooku. Strana mimo jiné upozorňuje na fakt, že země EU kvůli nákupu plynu každý měsíc posílají Rusku miliardy eur.

„Putinův režim z těchto peněz financuje rakety a tanky, které posílá na Ukrajinu a zabíjí jimi lidi. Pouhým snížením vytápění o pár stupňů bude mít Putin o miliardy míň na financování svých zločinů a každá rodina díky tomu ušetří ročně tisíce korun,“ stojí v prohlášení na zmíněném webu.

Na něm TOP 09 radí, jak a proč šetřit na energiích. Rovněž vyjmenovává, jak vláda pomáhá občanům. „Pošlete nám fotku nebo video na email info@top09.cz, jak šetříte s energiemi, a my prvním 50 z vás svetr zašleme,“ nabízí.

Na sociálních sítích si však strana vysloužila spíš negativní reakce. „Jenomže na svetr, i kdyby ho upletla sama pletařka Pekarová, chleba neupečeš, sklárnu nezprovozníš a prádlo nevypereš,“ napsal jeden z uživatelů. „Stránka je teda dost odbytá. Rady, jak spořit, v pěti bodech a návrh ideálních teplot, které jsou normální a nevyžadují žádný svetr,“ přidal se další.

Veřejnou diskusi o oblékání svetrů spustil výrok Pekarové v nedělní Partii ze 14. srpna. Tehdy předsedkyně Sněmovny v souvislosti se zdražujícími se energiemi uvedla, že když jí je zima, oblékne si svetr. „Pro některé je to trošku diskomfort, ale snažím se to vnímat jako přispění celku. Zbytečně neklimatizovat a nevytápět a holt si vzít další svetr,“ prohlásila.

Její vyjádření později ostře kritizovala opozice i část veřejnosti. Podle Pekarové však kritici výrok vytrhávají z kontextu. „Cílem sdělení bylo, že úspory jsou jednou z cest, jak spotřebovávat méně plynu. Tím, že ho nebudeme potřebovat tolik, nebudeme tolik platit diktátoru Putinovi na jeho válečné běsnění na Ukrajině, kde umírají lidé,“ doplnila Pekarová později.

Tagy: