Svoboda: Na Ukrajině nás čeká ještě tuhý zápas. Ani Putinův odchod by neznamenal jistotu

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda

Svoboda a Vojáček o aktuální situaci na Ukrajině

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) současná situace nenasvědčuje tomu, že by konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem měl brzy skončit. „Potřebujeme se soustředit na jednání, tlak a spojení celého Západu a problém řešit globálně,“ řekl v pořadu v 360° na CNN Prima NEWS.

„Je povinnost, aby Rusko a Ukrajina zasedly k jednacímu stolu. Jde o šachovou partii a musí se využít všechny možnosti. Jinak nám hrozí válka ne na týdny a měsíce, ale na léta. Nevěřím, že situace tak, jak se aktuálně vyvíjí, vede k nějakému blízkému ukončení konfliktu,“ má jasno Svoboda.

Další host pořadu vojenský analytik Jiří Vojáček se domnívá, že Rusové jsou schopni válku vyhrát. „Je to jednoduchá demografická věc. Pokud naženou na Ukrajinu dostatek vojáků a vybrakují staré sklady ze sovětských dob, klidně budou celou zemi okupovat. Hranice je, co dovolí lidé kolem Vladimira Putina. Je schopen Ukrajinu dobýt, ale bude ho to stát mnoho vnitropolitických bodů,“ říká Vojáček.

Kdo by svrhl Putina?

S jeho posledním tvrzením Svoboda nesouhlasil. „Nevěřím, že prezidenta Putina změní lidé kolem něj a atmosféra v Rusku. Nic tomu nenasvědčuje. Nemáme ani jistotu, že kdyby teď přestal být prezidentem, přijde po něm někdo, kdo bude lepší. Je potřeba se soustředit na jednání, tlak a spojení celého Západu a problém řešit globálně. Ještě nás čeká velmi tuhý zápas,“ konstatuje Svoboda.

Vojáček na téma případného Putinova nástupce navázal. „Nebyl by to alespoň člověk, který je 20 let v nejvyšší funkci. Po Stalinovi přišel Chruščov a s ním velké tání, byť netrvalo dlouho. Pokud bude Putin svržen, bude to někým z jeho okolí – lidí z bezpečnostních složek nebo oligarchů,“ tvrdí Vojáček.

Bývalý americký šéf diplomacie Henry Kissinger tento týden pronesl názor, že by Ukrajina měla část země postoupit Rusku. „Řekl to jako legenda zahraniční politiky. Záleží teď na Ukrajincích a Rusech, kam a za jakých okolností v jednáních půjdou a co je pro ně ještě přijatelné. On tím vyjádřil něco, co je podstatné – hledá se hranice. Jestli hranice je ‚ani centimetr ukrajinského území‘, bude válka trvat ještě hodně dlouho. Ukrajina se musí sama rozhodnout a musíme ji podporovat, ale to, co řekl Henry Kissinger, bych hned do koše neházel,“ dodal Svoboda.

Tagy: