Kapitulace a Putinův mír. Rusko dosadí na Ukrajině nového Lukašenka, varuje Svoboda

Cyril Svoboda

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) je situace na Ukrajině vizitkou nás všech. Ve vysílání CNN Prima NEWS také odhadl, jak může ruský prezident Vladimir Putin postupovat po případném zisku Kyjeva. S opozicí vůči Rusku se prý vůbec nebude párat a nastane razantní likvidace.

„Cíl Putina je jasný, přinutit Kyjev ke kapitulaci a ‚Putinovu míru‘. To znamená, že nasadí druhého Lukašenka, tedy dalšího svého člověka. O něm pak řekne, že umí výborně jednat a stáhne armádu na východ,“ popsal Svoboda, co může následovat, pokud se Rusku opravdu podaří obsadit Kyjev.

Východní polovinu Ukrajiny by si prý Putin vzal jako ruskou část a do zbytku dosadil loutkový režim, který by ale stejně vládl podle něj. „I tento režim bude masivně pronásledovat všechny prozápadní lidi. To neznamená bezpečí, uprchlická vlna bude sílit,“ odhadl český exministr zahraničí.

Svoboda zároveň kritizuje západní země, že jednaly pozdě a zatím toho moc nezmohly. „Je to vizitka nás všech. Jsem v šoku, jak nekoordinovaně jsme byli připraveni. Přitom jsme o všem dlouho věděli. Výkřiky evropských lídrů, jak jsme předvedli sjednocení a jací jsme pašáci, se mi zdají licoměrné. Ukazuje se, že jsme nezastavili vůbec nic,“ podotkl.

Českou vládu naopak pochválil, že na půdě Evropské unie požadovala nejtvrdší možné sankce včetně odstřižení Ruska od platebního systému SWIFT. Tuto možnost zablokovali zejména představitelé Německa a Itálie, což Svobodu mrzí.

Putin opozici zlikviduje, odhaduje Svoboda

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj i přes nabídku evakuace zůstává v Kyjevě a je odhodlaný dál bojovat. Jak sám před několika dny uvedl, pro Rusko je nejspíše cílem číslo jedna, následovat by mohla jeho rodina nebo další ukrajinské politické špičky.

„Putin se v případě vítězství vypořádá s opozicí, ale ‚po Rusku‘. Takže všechny pozavírá nebo možná postřílí, bude to razantní likvidace. Situace je mimořádně vážná a není dobrá vyhlídka,“ nastínil Svoboda postup ruské strany, pokud se mu podaří obsadit Kyjev a získá nad hlavním městem kontrolu.

Nejen postoj Zelenského, ale i všech Ukrajinců, oceňuje. „Je obrovské hrdinství, že kladou takový odpor s velkým nasazením i běžných občanů. Ukrajinci ukazují, že jsou hrdý národ, všechna čest,“ uvedl. Jedním dechem však dodal, že konec války s negativním výsledkem pro Ukrajinu je jen otázkou času.

Ruské nálety se podle ukrajinských médií snažily vyřadit tepelnou elektrárnu v Kyjevě a terčem se stala také vojenská kasárna v hlavním městě. Ukrajincům se ráno podařilo ubránit klíčové letiště nedaleko Kyjeva, Rusové však zaútočili raketami na výškovou budovu v metropoli. Podle zpráv ze strany Ukrajiny bylo zabito přes 3 500 ruských vojáků a více než 200 zajato.

Tagy: