Chvíle hrůzy štábu CNN Prima NEWS: Mířili na nás zbraněmi AK-47. Mysleli, že jsme špioni

Patrik Kaizr

Chvíle hrůzy a paniky nezažívá štáb CNN Prima NEWS pouze v Charkově, ale také na ukrajinsko-polských hranicích. V sobotu ráno ukrajinští policisté zadrželi reportéra Patrika Kaizra s kameramanem Davidem Malým. Místní je ozbrojeným složkám nahlásili pro podezření z ruské špionáže. „Mířili na nás zbraněmi AK-47, další pistolemi mířili na naše auto. Vytáhli nás a spoutali,“ popsal napjatou situaci ve vysílání reportér.

„Přejížděli jsme z místa, kde jsme spali, na ukrajinsko-polskou hranici, kde chceme natáčet reportáže ohledně uprchlické krize, která tady je. Před městem Komárno nás vysokou rychlostí předjelo policejní auto, za ním jela další dvě. Zastavili jsme, vyskákali policisté se zbraněmi v rukách, někteří měli typ AK-47, další pistolemi mířili na auto,“ svěřil se s šokující zkušeností Kaizr.

Následně policisté štáb vytáhli z vozu a spoutali ho. „Pak nám začali prohledávat věci a zjišťovat, kdo jsme. Přes počáteční agresi jsme se jim snažili vysvětlil, že jsme novináři z České republiky a pracujeme pro CNN Prima NEWS,“ pokračoval. Důvod zatčení je pro štáb poměrně šokující.

„V oblasti pro policisty a vojáky evidentně pracují místní, kteří monitorují různé podezřelé pohyby. Policisté nám nakonec ukazovali, že na svůj WhatsApp dostali fotografie našeho auta z různých míst podél hranic, jak jsme natáčeli reportáže. Lidé tak měli podezření, že jsme ruští špioni, proto nás policisté zadrželi,“ vysvětlil.

Zhruba dvacet minut štáb policistům celou situaci vysvětlovat, nakonec i jim bylo jasné, že pro Rusy reportér s kameramanem nepracují. „I nyní jsme terčem zkoumání toho, proč tady jsme, a lidé nás monitorují,“ podotkl z města, ze kterého se po zadržení přihlásil do Česka. „Snažíme se to místním lidem vysvětlovat. Nyní se to podařilo, ale jak se dobývá Kyjev, tak nervozita mezi místními stoupá,“ dodal.

Kilometry ujdou pěšky

Na další ukrajinsko-polské hranici je reportérka Anna Steinbachová. „Jsme dva kilometry od ukrajinské hranice. Lidé přicházejí s kufry pěšky, neví, co mají dělat. Jiní čekají na své příbuzné. Jedna rodina sem dojela až z Holandska, aby vyzvedla svou tchyni,“ přiblížila osudy některých lidí.

Svěřila se i s příběhem rodiny ze Lvova, která na hranice šla osmnáct kilometrů pěšky. „Mají s sebou i dvě kočky, protože je prý nemohli nechat doma. Potkali jsme i rodinu s dítětem v náručí,“ pokračovala. Štáb však nepotkává pouze ty, kteří z Ukrajiny utíkají, ale i ty, kteří tam naopak míří. „Jde zejména o muže s batohy, kteří se připravují na to, že půjdou do války,“ dodala.

Tagy: