Svoboda: Výjimky z embarga na ruskou ropu? Orbánovo vítězství, Maďarsku můžeme děkovat

Cyril Svoboda.

Co Čech, to politik! (531)

Evropská unie se na dvoudenním summitu v Bruselu shodla na nových protiruských sankcích včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy. Některým zemím, včetně Česka, však byla udělena 18měsíční výjimka. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody jde o vítězství Viktora Orbána. „Můžeme Maďarsku poděkovat,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik!

Kromě Svobody byl na CNN Prima NEWS hostem také expremiér Jiří Paroubek. „Je otázkou, jaké budou mít sankce následky. Když jsem se ráno díval na kurz ropy na světových trzích, který roste, tak zřejmě zažijeme něco podobného jako se zemním plynem. Jsme na čtyřnásobných cenách oproti těm před dvěma lety,“ uvedl Paroubek.

„Ruský obchod se přesunuje do Asie, takže jeho tankery brázdí vody Tichého a Indického oceánu. Náklady se vykládají v Indii a Číně. Domnívám se, že celá záležitost povede ke zdražení ropy a plynu. Že bychom zabránili, aby měli Rusové peníze na vedení války na Ukrajině? K tomu to zřejmě nepovede,“ pokračoval.

Evropská unie však přišla i s výjimkami, které požadovalo Maďarsko. Německo a Polsko navíc přislíbily do konce roku přestat odebírat ropu severní větví ropovodu Družba, takže by dočasná výjimka měla platit pouze pro jeho jižní část zásobující Česko, Slovensko a Maďarsko.

„Je to Orbánovo vítězství a Česko může být Maďarům vděčné za to, co pro nás udělali. Jde o kompromis, jinak bychom měli dvě extrémní řešení. Tím prvním bylo absolutní embargo. Druhým naopak nic nedělat a dále obchodovat. Problém je, že se kompromis rodil 26 dní, což je dlouho. Zaplať pán Bůh, že ho máme, ale není to vítězství,“ konstatoval Svoboda.

Rusko přeorientuje obchod

„Musíme doplnil naše zásoby ruskými dodávkami, abychom mohli říct stop Rusku,“ dodal. Oba hosté řešili také současnou situaci na Ukrajině. „Rusko prohrálo ve smyslu, že není schopno porazit Ukrajinu. Ukrajina ho však také neporazí. Válka bude trvat ještě dlouho, pokud se nenajde kompromis. Ten však strany mohou najít pouze mezi sebou,“ doplnil Svoboda.

Paroubek si myslí, že každý konflikt či válku ukončuje, když jedné nebo druhé straně dojdou peníze. „Je otázkou, u koho to nastane dříve. Na Ukrajině je situace vážná v běžném zásobování, seniorům nechodí důchody. Země je ve vážné ekonomické situaci, vážnější než Rusko,“ podotkl.

„Ve vyjádřeních ruských představitelů jsem si všiml, že očekávají pokračující sankce. Budou s nimi počítat, a tak přeorientují obchod jinam – do Asie, což se stalo v průběhu posledních týdnů,“ uzavřel.

Tagy: