Teploty budou atakovat tropickou třicítku, část území zasáhnou bouřky. Podívejte se, kde udeří

Sluníčko

Počasí (30.6.2023 6:08)

Ačkoliv by teploměry mohly v pátek naměřit až 29 °C, přes Českou republiku přechází studená fronta. S tím souvisí i zatažená obloha, výhled přeháněk a výjimečných bouřek. Ty by podle experta z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly udeřit zejména v Karlovarském kraji a Krušných horách. Přestože víkend poznamená ochlazení, nebude se jednat o nic dramatického. Již v polovině následujícího pracovního týdne dorazí tropické teploty, a to výrazné.

V pátek bude zejména oblačno až zataženo, což souvisí se studenou frontou. Na východě a jihovýchodě bude zpočátku polojasno až jasno. Ojediněle od západu postupně místy déšť, přeháňky, odpoledne a večer i bouřky, především v Čechách.

„Od 14. hodiny bych byl opatrnější, bouřky udeří zejména v Karlovarském kraji a Krušných horách. Jinde bude situace prakticky bez bouřek. Na Moravě a ve Slezsku v pátek určitě neudeří,“ sdělil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Adamovský.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě Bouřek a deště klikněte nejdříve na Radar, blesky a následně Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nejvyšší teploty se v pátek vyšplhají k 25 až 29 °C, na západě pak zhruba ke 23 °C. O víkendu však přijde mírné ochlazení. „Nebude nijak výrazné. V sobotu a neděli by teploměry mohly naměřit kolem 25–27 °C. A dorazí také srážky,“ konstatoval Adamovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Na Chorvatsko se valí studená fronta. Podívejte se, jak tam bude začátkem prázdnin

V sobotu by mělo pršet spíše jen na Moravě a ve Slezsku, stejně tak se v těchto částech republiky mohou objevit bouřky. Naopak v Čechách bude relativně slunečno. „V neděli se srážky mohou objevit kdekoliv,“ konstatoval meteorolog.

V pondělí očekávejte skoro jasno až polojasno, během dne se zatáhne a ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 24 a 28 °C.

V následujících dnech navíc přijdou další parna. „V průběhu pracovního týdne by se mělo znatelně oteplovat, hodnoty by měly být tropické, a to i výrazně. Teploty přesahující 30 °C by měly být naměřeny ve středu, čtvrtek a v pátek. Srážek bude v týdnu velmi málo,“ dodal Adamovský.

Tagy: