Rána pro Terezu H. Pokusila se odletět z Pákistánu, z letiště ji ale měli vykázat

Po letech strávených v pákistánském vězení se 25letá Tereza H. touží vrátit zpět do Česka. Shledání s rodinou je však stále v nedohlednu. Podle informací webu Blesk.cz měla být mladá Češka při snaze odcestovat domů z letiště deportována.

V listopadu soud v Pákistánu 25letou Terezu H. zprostil obvinění z pašování drog. Ani po zhruba pěti měsících se však Češka domů nepodívala. Podle zdroje webu Blesk.cz měla být mladá žena při snaze odcestovat do Česka vykázána z letiště v Islámábádu. Úřady jí údajně povolí z Pákistánu odletět jen v případě, že předloží potvrzení od ministerstva.

„Tereza přes ambasádu požádala ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra, aby směla odcestovat do své země,“ sdělil webu zdroj. Ministerstva podle něj Češce odpověděla, že k Nejvyššímu soudu bylo podáno odvolání, a proto nemůže zemi opustit. „Tereza podala žádost k Nejvyššímu soudu, v níž žádala, aby směla zemi opustit. Tvrdila, že jí celníci a jiné agentury berou svobodu,“ přiblížil zdroj.

Komunikovala jen s rodinou

Redaktoři webu se obrátili také na právníka mladé ženy, Saif ul Malúk však odmítl upřesnit, kdy se měla Tereza H. pokusit z Pákistánu odcestovat.

Češka se snaží vrátit domů od roku 2018, kdy byla zatčena na letišti v Láhauru. Celníci u ní v kufru tehdy našli devět kilogramů heroinu. O rok později byla Tereza H. odsouzena k více než osmi letům vězení. Češka se ale proti trestu odvolala, od vězení ji to ale neuchránilo.

Vězení mohla Tereza H. opustit v listopadu minulého roku, kdy byla obvinění zproštěna. V zemi ale musí zatím zůstat. Celníci se proti jejímu osvobození odvolali. Podle informací českých politiků mladá žena tráví čas na bezpečném místě, s rodinou měla být v kontaktu. Nyní musí vyčkat na vydání víz, které obdrží až poté, co rozhodne odvolací soud.

Tagy: