Odročení kvůli kriketovému turnaji i stávce soudců. Jak probíhala kauza Terezy v Pákistánu?

Tereza Hlůšková

Jak šel čas s Terezou v Pákistánu

Případ Terezy H. z Uherského Hradiště, která byla v roce 2018 zadržena na letišti v Pákistánu za pašování drog, oblétl svět. I přesto, že několik let strávila ve vazbě a vězení, byla mladá Češka v pondělí zproštěna obžaloby. Soud tak vyhověl jejímu odvolání. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila časovou osu celé kauzy. Provázely ji i bizarní momenty.

10. ledna 2018

Pákistánští celníci Terezu H. zadrželi na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru. V jejím kufru nalezli devět kilogramů heroinu. Nyní pětadvacetiletá žena byla zadržena poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Speciální soud v pákistánském Láhauru vzápětí poslal zadrženou Terezu H. na 14 dní do vyšetřovací vazby, která poté byla soudem několikrát prodloužena.

20. ledna 2018

Pákistánské úřady zadržely údajného komplice mladé Češky. Muže chytili při razii v Láhauru na základě informací, které Tereza H. vyšetřovatelům poskytla při výslechu. Zadržený podle celní správy obchodoval s nemovitostmi.

1. března 2018

Začal soud s Terezou H. Poté bylo soudní stání několikrát odročeno, mimo jiné kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. Dalším důvodem byl například i kriketový turnaj.

Duben 2018

Mladá Češka se rozhodla vyměnit svého právního zástupce, což způsobilo další průtahy. Stání se odročovala například proto, že nový právník obdržel se zpožděním podkladové dokumenty. Žena si nakonec 24. dubna 2018 u soudu v Láhauru vyslechla obvinění z pašování drog. Požadovanou výši trestu ale žalobce tehdy nesdělil. Kromě Terezy H. byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Oba u soudu vinu popřeli.

Říjen 2018

Trest 40 měsíců odnětí svobody ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let vyměřil v říjnu nepravomocně Krajský soud v Plzni jednadvacetiletému Nikolaji I. z Bulharska za vyhrožování teroristickými útoky v Pákistánu, pokud tam nepropustí Terezu H. na svobodu. Hrozbu si mladík podle soudu nechal v lednu internetovým překladačem přeložit z bulharštiny do angličtiny a text pak odeslal textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím.

Prosinec 2018

Podle pákistánského webu Mera Mirpur Tereza H. vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Dle informací se původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do Spojených arabských emirátů, ale později výpověď změnila. Nejenže se poučila o pákistánské kultuře, ale přijala ji také za svou, tvrdil web. Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Web ale zároveň upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a byla zadržena bezdůvodně.

Leden 2019

Počátkem roku dostala žena v pořadí již třetího soudce a při dalším jednání zopakovala, že se cítí nevinna.

Podle pákistánského listu Urdu Point by drogy, které Češka převážela, měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií, tedy 19,5 milionu korun.

20. března 2019

Pákistánský soud poslal Terezu H. na osm let a osm měsíců do vězení za pašování drog. Mladá Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113 tisíc pákistánských rupií, což je 14 500 korun.

Duben 2019

Tereza H. se proti rozhodnutí soudu odvolala. Ve svém odvolání k vrchnímu soudu v Láhauru žádala, aby byl rozsudek anulován, protože „popírá skutečné události případu“. Do Pákistánu prý přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil.

1. listopadu 2021

V pondělí byla Tereza H. zproštěna obžaloby. Soud tak vyhověl jejímu odvolání. „Byla odvolacím soudem v Láhauru zproštěna obžaloby a měla by být propuštěna po vyhotovení rozsudku, odhadem v řádu dní,“ řekl podle vyjádření mluvčí ministerstva zahraničí Evy Davidové českému velvyslanectví v Pákistánu dívčin právník.

O zproštění obžaloby Češky píše i nejrozšířenější pákistánský list vycházející v angličtině Dawn. Podle něj při pondělním soudním jednání právník ženy Sajfúl Malúk uvedl, že nelze dokázat, že byly předpokládané drogy po zabavení bezpečně přepraveny do laboratoře na testování. „Nebyly zveřejněny podrobnosti o tom, kdo vzorky do laboratoře přepravoval. Nadále proto trvá možnost, že byly vyměněny,“ prohlásil.

Tagy: