Ukrajina, Izrael a ještě Čína. V Asii se bojí, že USA nezvládnou tři konflikty zároveň

Spojené státy využívají rozsáhlé vojenské kapacity k podpoře Ukrajiny i Izraele. Americký boj na dvou frontách ale s nervozitou sledují ve východní Asii. Partneři Washingtonu se obávají, že USA příliš rozmělňují pozornost. To hraje do karet především Číně, napsal list The New York Times.

Bezpečnostní pakt s Austrálií, smlouvy s Filipínami a Indií a trvající podpora Japonska a Jižní Koreje. USA v posledních letech výrazně utužovaly svá partnerství na východní polokouli. Ve východní Asii ale rostou obavy, že válka na Ukrajině a především konflikt v Izraeli tento proces kriticky zbrzdí.

Washington je totiž na obou frontách klíčovým materiálním, finančním i diplomatickým podporovatelem válčící země. Na Ukrajinu už USA poslaly pomoc v objemu desítek miliard dolarů a v okamžiku vypuknutí války v Izraeli začaly pomáhat i tam. Vojenský rozpočet židovské země ostatně dotují každý rok. Do Středozemního moře vyslaly letadlové lodě a začaly opevňovat své základny na Blízkém východě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět se zbláznil. Izraelci nechápou, proč proti nim protestují lidé po celé planetě

I když Washington ujistil, že žádné kapacity z východní Asie nepřesouvá, u partnerů v regionu propukla nervozita. Asijští partneři Spojených států jsou totiž dost rozdílní a spíše než současné války je trápí hrozba Číny. Podle listu The New York Times se obávají, že by USA nezvládly ukočírovat tři konflikty najednou.

Američtí partneři v Asii, kteří mají s Washingtonem nasmlouvané kontrakty o dodávkách zbraní, tlačí na administrativu Joea Bidena, aby zakázky dodržela.

„Vojenský průmysl ve Spojených státech už teď bojuje s nedostatkem munice poskytované Ukrajině i Izraeli, a to včetně dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů. Na bitevní pole míří i naváděná munice a další komplexnější americké systémy, zatímco američtí partneři v Indo-Pacifiku čekají na vlastní dodávky,“ uvedl web The New York Times.

Zpoždění dodávek z USA se bojí Japonsko, Tchaj-wan i Austrálie. „Nejde navíc jen o vybavení. Musíte lidi naučit s těmi systémy zacházet. Panuje obava, že Spojené státy nebudou mít účinnější a početnější kapacity, aby zastrašily Čínu,“ uvedl Andrew Jang, exministr obrany Tchaj-wanu.

Riziko, že Čína napadne Tchaj-wan, je ve východní Asii dlouhodobě největší bezpečnostní téma.

Problémy diplomacie

Podporu válčících zemí Spojenými státy ale země Asie neřeší jen kvůli zbraním. Je tu také otázka diplomacie, a to především v případě bojů na Blízkém východě. Partneři USA mají totiž na Izrael rozdílný názor.

Indie židovskou zemi podporuje. Japonsko by raději volilo balancovaný a neutrálnější přístup. A Indonésie, země s největší muslimskou komunitou na světě, stojí na straně Palestiny. Mezi tím vším teď musejí američtí diplomati kličkovat a neustále spojence na východní polokouli ujišťovat, že USA zvládnou všechno najednou.

„I když se potýkáme se skutečnou krizí v Gaze a na Blízkém východě, jsme nejen schopní, ale také naprosto odhodlaní prohlubovat zájmy v oblasti Indo-Pacifiku,“ prohlásil ministr zahraničí Antony Blinken.

Tagy: