Teta o Georgi Floydovi: Byl velmi slušný, rozdal by se. Stín protestů zasahuje do voleb v USA

Teta George Floyda u pomníku svého synovce

Rozhovor s Floydovou tetou

Protesty, a to nejen Afroameričanů, které rezonovaly před posledními volbami, zasahují i do těch letošních. Právě v Minnesotě, kde se rozhořely jedny z největších protestů po násilné smrti George Floyda, je guvernérem kandidát Kamaly Harrisové na viceprezidenta Tim Walz.

Angela Harrelsonová, teta George Floyda, chodí jednou týdně k pomníčku svého synovce na místě, kde zemřel. Na Perryho, jak mu doma říkali, vzpomíná s láskou.

ČTĚTE TAKÉ: Musk rozdává Trumpovým příznivcům miliony dolarů. Může to být protizákonné, míní experti

„Nebyl bez chyby. Měl ale srdce po své matce. Byl velmi slušný, rozdal by se, měl dobré vychování. Trochu komické vzhledem k tomu, že měl metr osmdesát, byl to téměř obr,“ popsala ho Harrelsonová pro CNN Prima NEWS.

Podívejte se, jak vypadaly protesty po smrti George Floyda

Celý svět zná Floyda z fotografií a záznamů ze zatýkání. Jeho smrt vyvolala nejen v Minneapolisu řadu protestů. V hlavním městě Minnesoty se škody vyšplhaly na 500 milionů dolarů.

Místní policie hlásí podstav a kriminalitu je zde nadprůměrně vyšší než ve zbytku země, i když se situace od doby protestů zlepšila. Právě protesty v Minneapolisu před čtyřmi lety jsou municí pro tábor Donalda Trumpa, který se trefuje do guvernéra Walze.

„Co udělal guvernér Walz pro bezpečnost policistů a pro pořádek v Minneapolisu? Odpověď zní: Absolutně nic!“ řekl republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance.

„Je naprosto legitimní se o tom bavit v analýze kontextu toho, jak vláda zareagovala. Ale rétorika, co měl kdo a jak udělat, je politikaření,“ komentoval to pro CNN Prima NEWS učitel žurnalistiky na St. Thomas University Mark Neuzil.

Smrt George Floyda má podle jeho tety alespoň jeden pozitivní výsledek: Přispěla k reformě politiky. „Škrcení a držení někoho za bylo zakázáno a policisté mají odpovědnost a povinnost nahlásit, pokud jejich parťák něco takového dělá,“ uvedla Harrelsonová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump v reakci na Harrisovou smažil hranolky. Souboj o Bílý dům se přemístil do McDonald's

Tagy: