Musk rozdává Trumpovým příznivcům miliony dolarů. Může to být protizákonné, míní experti

Jeden milion dolarů – tolik rozdává z vlastní kapsy jeden z nejbohatších lidí na světě Elon Musk. Finance denně míří náhodně vylosovaným podporovatelům kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Někteří bývalí zákonodárci a experti na americké právo vznesli pochybnosti, zda je takové jednání vůbec legální.

Vyplácení peněz pokrývá Muskův akční výbor America PAC. Ten byl založen na podporu Donalda Trumpa v prezidentském klání a vyzývá registrované voliče v sedmi rozhodujících státech, aby podepsali petici „ve prospěch svobody slova a práva nosit zbraň“, píše britská BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Písmo svaté podle Trumpa. Exprezident vydává bibli se svým jménem, tiskne mu ji Čína

Právě v sedmi takzvaných swing states se pravděpodobně bude rozhodovat o budoucí hlavě státu USA, a to z toho důvodu, že tamní obyvatelé nejsou tak stranicky loajální jako v jiných státech. Jedná se o Arizonu, Georgii, Michigan, Nevadu, Severní Karolínu a Wisconsin.

Každému, kdo doporučí dalšího voliče, který petici podepíše, slibuje výbor 47 dolarů (asi 1 100 korun). Na ještě více si mohou přijít voliči v Pensylvánii. Kdo totiž vyhraje v tomto státě, zřejmě usedne v Bílém domě, předpovídají americká média. Tamní obyvatelé si za podpis či doporučení petice mohou přijít až na 100 dolarů (přibližně 2 300 korun).

Každý den až do voleb 5. listopadu bude navíc náhodně ze signatářů petice z rozhodujících států vylosován jeden člověk, který od Muska získá milion dolarů. První šek ve stylu loterie byl předán v sobotu 19. října překvapenému účastníkovi akce na radnici v Pensylvánii.

Je to právně v pořádku?

Věnované peníze jsou dalším příkladem toho, jak Musk využívá svého mimořádného bohatství ve snaze ovlivnit očekávaný těsný prezidentský souboj mezi exprezidentem Trumpem a jeho demokratickou sokyní, současnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, píše agentura Reuters.

První otázky ohledně legálnosti těchto hotovostních plateb se vyrojily hned v sobotu večer. Znalci volebního práva poukazují na ustanovení federálních zákonů, která zakazují platby v hotovosti voličům.

„Domnívám se, že nabídka pana Muska je pravděpodobně nezákonná,“ řekl BBC Paul Schiff Berman, profesor práva na Univerzitě George Washingtona. Pochybnosti o legálnosti peněžních pobídek vznesla také skupina 11 bývalých republikánských zákonodárců.

Platit lidem s úmyslem přimět, aby hlasovali nebo se nechali zaregistrovat, je federální trestný čin, za který hrozí vězení. Zákaz se vztahuje nejen na peněžní výdaje, ale také na cokoli, co má peněžní hodnotu, jako je alkohol nebo šance na výhru v loterii, uvádí podle Reuters příručka amerického ministerstva spravedlnosti o volební kriminalitě.

Jednání prověří ministerstvo spravedlnosti

„Neplatí jim za to, aby se registrovali k volbám. Platí jim za to, aby podepsali petici – a chce, aby petici to udělali pouze lidé registrovaní jako voliči. Takže si myslím, že z toho Musk vyjde dobře,“ řekl však pro The News York Times bývalý předseda Federální volební komise Brad Smith.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová vstoupila do jámy lvové na Fox News. Vymezila se proti Bidenovi, aby nahnala voliče

Americké ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že obdrželo žádost od bývalých republikánských funkcionářů, kteří naléhají na prošetření Muskových finančních pobídek voličům. „Můžete být z jakékoli politické strany nebo bez politické strany a nemusíte ani volit, abyste petici podepsali,“ ohradil se proti kritice Musk.

Pensylvánský guvernér, demokrat Josh Shapiro, označil Muskův krok za „hluboce znepokojující“ a vyzval orgány činné v trestním řízení, aby to prošetřili. V reakci na to Musk uvedl, že je „znepokojující, že Shapiro něco takového řekl“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump v reakci na Harrisovou smažil hranolky. Souboj o Bílý dům se přemístil do McDonald's

Tagy: