Den s kandidáty na Hrad: Na Babiše a Pavla čekaly davy. Fanoušci skandovali i trpěli v mrazu

Přesně za týden začne druhé kolo prezidentské volby a kandidáti se vydávají do míst, která by jim měla pomoct upevnit pozice nebo přinést nové hlasy. Petr Pavel z Ostravy zamířil do Brna, Andrej Babiš zase přesvědčoval voliče v Liberci či Jablonci. Nečekaně se rozhodl navštívit i lidi v Děčíne. Jaká panovala na setkáních den před víkendem atmosféra?

Podpisy, fotografie, i skandování. Předvolební den Andreje Babiše odstartoval v dopoledních hodinách u hlavního nádraží v Liberci. Na místě na něj však čekali jak příznivci, tak odpůrci. „Babiše rozhodně za prezidenta nechceme. Ten pán straší totalitou,“ prohlašovali někteří z kritiků expremiéra. Opakovala se i teze, že by si Česko zasloužilo prezidenta, který společnost nerozděluje.

I druhá strana však měla své argumenty. „Nevěřím v generály. Co nám ukázal Pavel? Umí akorát bojovat. Těšte se do vojny,“ prohlašovali někteří, čímž takřka opakovali slova samotného Babiše z jeho billboardů. „Rozdíl mezi vámi a voliči Petra Pavla je ten, že vy jste slušní a nechodíte narušovat volební mítinky,“ komentoval situaci na místě Babiš, kterému se zjevně nelíbilo, že na něj odpůrci pokřikují.

Jeho cesta následně pokračovala tramvají do centra Liberce. I tady byly připraveny rozvášněné davy. Na Babiše v centru Liberce opět čekali jeho příznivci i odpůrci. Rozdělili se na dvě strany tramvajové trati. Někteří se však setkali tváří v tvář a kritickými slovy vzájemně nešetřili. Došlo i na strkanice. Při příchodu Babiše nastalo hotové pozdvižení. Dav museli z kolejí odklánět policisté.

Do Litoměřic pak přijela podpořit Andreje Babiše i manželka Monika, která se ve městě narodila. „Poprvé jsem na jeho výjezdu. Prvně to slyším a vidím na vlastní oči a není to nic příjemného,“ konstatovala Babišová. Expremiér následně prohlásil, že jeho voliči nejsou tak agresivní, jako jeho protivníka. „Nevrhají se pod auta jako v Benešové a nekřičí,“ mínil.

I přesun z Liberce do Jablonce probíhal za pomoci hromadné dopravy. Jak se Babiš svěřil, již dlouho tramvají necestoval. Podotkl však, že jako mladší spal „na tyči“. Po přestupu na autobusovou linku a příjezdu do Jablonce se začali znovu objevovat příznivci a odpůrci. Mezitím, co Babiš vycházel z vinárny, kde si dal svařák, nastal spor mezi ním a jeho odpůrci, kteří ho doprovázeli až do obchodního domu.

Po obědě nastaly krušné chvíle hned před obchodním centrem. „Téměř nás fyzicky napadli,“ zdůrazňoval Babiš. Příznivci, odpůrci, policisté i antikonfliktní týmy nakonec zaplnili i náměstí v Děčíně, kde měl kandidát svoji poslední zastávku. Na místo se však dostal Babiš se značným zpožděním, nejen příznivci tak na něj čekali v mrazu.

Pavel zamířil do železáren

Babišův protikandidát začal svůj denní program v sedm hodin ráno s občany v Ostravě. Nejprve vyrazil do kostela svatého Ducha v Zábřehu, kde se bez účasti médií setkal s občany. Petr Pavel také zavzpomínal na čtvrteční večerní atmosféru, kdy vyrazil z Masarykova náměstí s davem převážně mladých podporovatelů do jednoho z ostravských podniků.

„Stihl jsem si asi dvakrát srknout, ve zbytku času jsme se fotili, podepisovali se, povídali si. Bylo to setkání, něco jako obrovský happening pod širým nebem,“ svěřil se Pavel. Páteční dopolední program prezidentského kandidáta pokračoval návštěvou v areálu Vítkovických železáren, kde, jak Pavel tvrdí, nebyl poprvé.

„Myslel jsem si, že jsem tady byl před několika měsíci, ale už je to rok a půl. Jsem rád, že jsem se mohl setkat se zaměstnanci, protože stejně jako na Ostravském náměstí vítám příležitost, jak rozptýlit některé obavy a mýty,“ komentoval generál ve výslužbě.

U vrátnice na něj i několik desítek minut během chladného dopoledne čekali příznivci. Prošel se výrobním závodem a také promluvil se zaměstnanci. Někteří z nich ho podpořili pokřikem, který v Ostravě během jeho návštěvy zazněl několikrát: Pavel na Hrad.

Pavlova návštěva Vítkovických železáren byla posledním bodem v Moravskoslezském kraji. Odtud se vydal rovnou do Brna. Tam ho čekalo setkání s příznivci před Janáčkovým divadlem. Nechyběli ani neúspěšní kandidáti z prvního kola:  Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

Tagy: