Vložte do mozku i jinou disketu. Psychiatr radí, jak se z prezidentských voleb nezbláznit

Jak se z prezidentských voleb nezbláznit? Podle psychiatra Cyrila Höschla by lidé neměli věnovat následujících 14 dní pozornost pouze kampaním. „Musíme dát do mozku také jiný program, jinou disketu,“ poradil odborník v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Doporučil fyzickou aktivitu a pestrý program, ke zvážení je omezení sociálních sítí.

Podle psychiatra Cyrila Höschla se dají prezidentské volby přirovnat k významnému sportovnímu utkání. „Jsme velmi emočně zaangažovaní a ta druhá strana je zdroj všeho zla. Všimněte si Sparta, Slavie, Baník, co jejich fanoušci dokáží udělat ve vlaku,“ přirovnal Höschl prezidentské volby k vypjatým fotbalovým zápasům. V tomto ohledu považuje prezidentské volby ještě za mírumilovné.

Vzhledem k blížícím se vrcholům kampaní pak v rozhovoru pro CNN Prima NEWS poradil, jak se ze sdělení, které se na nás povalí ze všech stran, nezbláznit. „Dobré je věnovat se občas i úplně jinému tématu. Duševně pracující například nějaké fyzické aktivitě, fyzicky pracující naopak. Snažit se mít přes den co nejpestřejší program,“ vyjmenoval základní rady. Dobrým krokem pak může být také omezení sociální sítí, z hlediska psychiky je to totiž podle Höschla relativně toxické prostředí.

Psychiatr také varoval před tím, abychom na sebe vyvíjeli v souvislosti s volbami přílišný tlak: „Ano, každý hlas je dobrý, měli bychom jít k volbám, abychom tu povinnost splnili. Ale na druhou stranu nejde bezprostředně o náš život.“ Podle něj tedy nemá smysl kazit mezilidské vztahy a rodinné nebo přátelské vazby.

Tagy: