Titulový zápas? Ne, díky, radši budu dál bránit Ukrajinu, rozhodl se boxer Lomačenko

Současná boxerská hvězda Vasyl Lomačenko také hrdě brání Ukrajinu.

Ukrajinská vláda dala Vasylu Lomačenkovi zelenou. Mohl opustit armádu a bombardovanou zemi, vydat se zpátky do „normálního“ světa, který pro něj představuje boxerský ring. Nicméně dvojnásobný olympijský šampion odmítl – dál chce bránit svůj domov. Tím pádem přijde o možnost získat titul.

Vasyl Lomačenko si měl o pás šampiona zaboxovat 5. června v Melbourne s Georgem Kambososem v lehké váze. Ukrajinský reprezentant dal ale přednost obraně vlasti před ruskou invazí. Kdyby chtěl v onom duelu uspět, musel by kvůli náročné přípravě opustit okupovanou zemi už teď.

Čtyřiatřicetiletý Lomačenko se po vojenském útoku připojil k aktivním zálohám a i když už pro zápas s Kambososem uzavřel smlouvu, rozhodl se zůstat na Ukrajině. Aktuálně se pohybuje kolem města Oděsa ležícího u Černého moře. O jeho stanovisku informoval v rozhovoru pro portál ESPN promotér Lou DiBella.

„Ještě před invazí jsme uzavřeli smlouvu a dali jsme mu šanci i čas, aby se připravil. Ale nikdo nemůže zpochybnit, že teď svádí boj, který je mnohem větší než jakýkoliv boxerský zápas,“ řekl DiBella.

„K jeho rozhodnutí proto máme jen ten největší respekt,“ přidal promotér. Podle médií jako náhradního soupeře vybral Američana Devina Haneyho, který o zápas s Kambososem usiloval už v minulosti.

„Nabídku už jsi jednou dostal a vyhýbal ses jí. Naopak skvělý chlap Vasyl Lomačenko ji hned přijal. Loma teď ale bojuje větší zápas a za to má můj velký respekt. Ale jsem zvědavý, jestli ty dodržíš slovo,“ vyzval Kambosos na Twitteru Haneyho.

Manažer patriotistického boxera Bob Arum našel pro rozhodnutí jeho klienta pochopení. „Rusové odpalují rakety z lodí na Oděsu. Je to hlavní přístav. Udělal odvážné rozhodnutí a naprosto ho chápu. Z čistě boxerského hlediska jsem zklamaný, protože to byla příležitost vyhrát zpět všechny tituly. Mohla to být skvělá bitva, na kterou nedojde,“ řekl.

Tagy: