TOP5: Jednoduché programovací projekty pro začátečníky

Každý začátek znamená vždy určitý vstup do neznáma a skýtá mnoho jednoduchých i složitějších výzev. Člověk se musí odhodlat opustit svou komfortní zónu a vložit energii do něčeho nového, aniž by tušil, zda se mu to nakonec povede. Platí to u diety, učení nového jazyka i rekvalifikace. Právě ty, kteří se rozhodnou ze dne na den změnit svůj obor a rozjet novou kariéru v IT, čeká cesta plná učení a programování. Na jejím konci ale noví programátoři získají bezkonkurenční plat i plno dalších benefitů.

Jste právě v začátcích programování? A chtěli byste vyzkoušet nějaký jednoduchý projekt? V článku vám jich 5 takových představíme.

Jak začít programovat?

Obvyklým problémem nových začátků většinou je, že člověk neví, jak se do toho správně pustit. To bývá i častou příčinou nezdaru. U programování to pak platí ještě víc, neboť se jedná o komplexní činnost spojenou s náročným učením a vytrvalostí. I když se najdou tací, kteří se učí programovat samostatně, velká část lidí se obrací na zkušenější. Absolvují různé kurzy či workshopy, případně chodí na stáže do IT firem.

Pokud jste se vy rozhodl, že byste chtěl začít programovat, měl byste si nejprve ujasnit svůj cíl. Rád byste pracoval v IT? I jako junior si v tomto oboru můžete vydělat pořádný balík! Nebo chcete IT jen jako koníček, abyste se třeba mohl vytvořit nějakou zajímavou hru? Záleží pouze na vás, ale svému cíli byste měl každopádně přizpůsobit své vzdělávání.

Dobrou zprávou určitě je, že vám náš rekvalifikační kurz může uhradit pracovní úřad. Není to nic složitého, přečtěte si například, jakou zkušenost se schvalováním úřadem měl bývalý kamioňák Zdeněk, který dnes úspěšně pracuje v IT.

---------------------

Zvažujete kariéru programátora? Přihlaste se do našeho akreditovaného kurzu Programátor WWW aplikací a získej práci snů!

5 projektů pro začátečníky

Rozhodl jste se začít s programováním a už se cítíte na svůj první projekt? Inspirujte se některým z těchto pěti tipů. Ověříte si své znalosti a užijete si plno zábavy! Navíc získáte praktický výstup do svého portfolia, což se vám může na budoucím pracovním pohovoru velmi hodit.

Kalkulačka

Vytvoření vlastní kalkulačky je jeden z nejjednodušších začátečnických projektů. Procvičíte si totiž nejen získané znalosti programování, ale také logiku.

Jednoduchou kalkulačku můžete naprogramovat v každém jazyce. Podívejte se například, jak vypadá možný výstup kalkulačky v Javě, která se vytváří na konci lekce Podmínky v Javě:

Piškvorky

Byli jste ještě ve škole mistrem piškvorek? Tato jednoduchá, ale zábavná a napínavá hra se dá jednoduše převést z papíru do počítače. Inspirujte se například jednou ze C# úloh na práci s kolekcemi:

Hodiny

Máte své vlastní webovky, které byste chtěl designově obohatit o analogové hodiny? Nebo si chcete pouze vyzkoušet své dovednosti? Pokud již máte za sebou základy, podívejte se třeba na lekci analogové hodiny v Pythonu:

Nebo to chcete zkusit na webu? Javascriptové hodiny naprogramoval jeden z našich přispěvatelů, inspiruj se jeho návodem pro pokročilejší programátory.

Šibenice

Kdo by neznal klasickou hru šibenice. Pokud byte si její počítačovou verzi chtěli vytvořit, inspirujte se třeba tutoriálem na jednoduchou šibenici v Javě, kterou najdete na našem webu.

(Ping) pong

Zahrát si ping pong a nevstát přitom z gauče? Žádný problém, můžete si jej snadno naprogramovat. Na našem webu najdete třeba návod na tvorbu pongu v Pythonu. Hra má sice úplně jednoduchou grafiku, svému účelu však plně dostačuje.

Tagy: