Návrat ocelářů z Liberty do práce se posedmé odkládá. Podle odborů ale jednání nestojí

Ocelárny Liberty Ostrava na rozcestí. Zatím je to město duchů továrna v prosinci utichla.

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se posedmé odkládá

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden, potvrdil redakci CNN Prima NEWS předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince, přičemž jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí. Aktuální odklad je již sedmý. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Zástupci ostravské ocelárny potvrdili, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na základě takzvaných jiných překážek na straně zaměstnavatele, a to až do 19. února.

„Po pondělním jednání s vedení společnosti jsem obdrželi zprávu, že většina zaměstnanců opět nenastoupí celý týden do práce a že další jednání je naplánováno na příští týden,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Bečica a zdůraznil, že pro obnovení provozu jsou zásadní právě dodávky energií od Tamehu. Na 22. února svolali odboráři před bránu huti protestní mítink.

K TÉMATU: Neteče teplá voda a netopí se tu. Zaměstnanci hutě Liberty pracují v tvrdých podmínkách

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Do práce nechodí ani zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech. Huť je bez energií, protože energetická společnost dodávky zastavila. Liberty má okolo šesti tisíc zaměstnanců, Tameh zhruba 300.

„V pondělí máme potvrzeno, že ze šesti tisíc zaměstnanců huti jich aktuálně pracuje okolo 1 500,“ uvedl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, přičemž v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie.

Kromě toho podle odborů pracují – ale z domova – také zaměstnanci administrativy. Dříve se uvádělo, že jde dohromady zhruba o tisícovku lidí. Zaměstnanců, kteří jsou nutní pro udržování zařízení, i pracovníků v administrativě je ale podle odborářů více, než se dosud uvádělo.

Oproti tomu zatím nevypadá, že by se spustil provoz středojemné válcovny, která je také napojena na teplo od Veolie i na zemní plyn a kde pracuje okolo 300 lidí. „Dojednává se přísun bram, tedy polotovarů, ale ještě to není dotažené do konce," sdělil Bečica.

Liberty a Tames jsou úzce propojeny

Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila. Ostravská společnost, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit dodavatelům delší dobu. Před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry a na druhé straně ocelárna zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hned bylo jasné, že je zle. Rodinu z Karvinska připravil požár domu o vše, teď prosí o pomoc

Tagy:
energie zaměstnání Ostrava údržba továrna mzda Moravskoslezský kraj odbory odklad moratorium administrativa Liberty Petr Slanina ocelárna hutě Liberty Steel Ostrava Veolia Energie ČR Liberty Ostrava TAMEH Czech Roman Bečica