Tradice bez jasného původu přetrvává déle než 200 let. Jízda králů projela Vlčnovem

Čepce, haleny, volány, to při Jízdě Králů není zdaleka záležitost jen žen. Při této příležitosti úchvatné kroje oblékají všichni bez rozdílu.

Vlčnovská jízda králů

Je to tradice, která přetrvává déle než 200 let. Jízdu králů ve Vlčnově nemohli vynechat ani letos a opět se nesla ve velkolepém duchu. Nechyběli dechberoucí kroje, koně, živá hudba ani davy lidí, kteří všechnu tu krásu přijeli obdivovat. Vlčnovským králem se letos už poněkolikáté stal člen místní rodiny Šobáňů, tentokrát třináctiletý Filip.

„Máme krála chudobného, zato velmi poctivého!“ nebo „Na krála matičko, na krála!“

I tyto vyvolávky královské družiny se letos nesly Vlčnovem na Uherskohradišťsku. Jízda králů, která je už dvanáct let zapsána jako nehmotné kulturní dědictví lidstva na seznamu UNESCO, tudy projela už po devadesáté šesté. Posledním vlčnovským králem byl korunován Filip Šobáň, který je v rodině Šobáňů už čtvrtým panovníkem v pořadí. Před ním měli tuto čest jeho otec a dva starší bratři.

„Zkušenosti jsem moc nesbíral, ale znám to z vyprávění. Posledně byl král Franta (jeden z bratrů, pozn. red.), to už jsem na houpacím koni vyvolával ve čtyřech letech. Já jsem chtěl být vlčnovským králem už od devíti let, letos to vyšlo. Mladší brácha by chtěl taky být, tak snad mu to taky vyjde,“ sdělil v pořadu Prima Česko Filip Šobáň.

Vlčnovské kroje, jaké svět neviděl

Milovníci a obdivovatelé, ale i návštěvníci a turisté, kteří na vlčnovskou Jízdu králů zavítají, mají rádi její pestrobarevnost, lidovou hudbu, náboj i skvělou atmosféru. Kromě nazdobených koní vlčnovského krále a jeho družiny obdivují také místní kroje. Jeden z nich oblékla i reportérka CNN Prima NEWS Jana Vozárová. A místní ochotné ženy jí do všech těch vrstev musely pomáhat: „Váš kroj se skládá z obojku, rukávců, korduly, jsou tady harase, červená sukně, spodnice a vzadu je šorec. Na nohách jsou čižmy. Na hlavu patří šátek,“ vysvětlovala Kristýna Frantová z Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Móda minulého století? Objevte ji v Muzeu Ostrov lidových krojů, k vidění jsou tisíce exponátů

Vlčnovské kroje patří mezi rekordmany, co se týká obměn tohoto lidového oblečení – mají totiž více než osmdesátku variant.

Sáhodlouhá tradice s nejasným původem

Historie Jízdy králů ve Vlčnově se datuje přibližně do roku 1808. Dodnes se o pravém důvodu, proč vznikla, vedou debaty. A historek o jejím původu je několik. „Vypráví se spousta příběhů, spousta bájí. Jedna z nich je, že když Matyáš Korvín prchal z prohrané bitvy před Jiřím z Poděbrad, údajně ho převlékli do ženského kroje, doprovázeli ho jeho ochránci, taky v ženském kroji,“ vypráví Jan Pijáček, bývalý starosta Vlčnova. „Ale to je nepravděpodobné, protože Jízda králů se nekoná jenom ve Vlčnově. Dodneška se dochovala v Hluku a Skoronicích. Je to prostě báje, která se vypráví. Nicméně si myslím, že to, co ty jízdy králů spojuje, je spojení člověka s koněm.“

Jízda králů startuje vždy po poledni. Stejně jako v legendě doprovází krále i jeho družina složená z legrútů, kteří měli za úkol ho chránit. Od současných členů doprovodu ale lze při jízdě slyšet jen vyvolávky na procházející turisty. A jsou za ně odměněni – přinejmenším veselím místních lidí.

Vlčnovského krále chránilo letos patnáct legrútů a jejich vyvolávky byly někdy opravdu originální: „Tamten pán má holé čelo, že on má určitě v gaťách dělo. On se na mňa směje, že on mi do botenky něco přispěje!“

Tagy:
tradice krása Vlčnov kroj okres Uherské Hradiště Světové dědictví UNESCO Jiří z Poděbrad Muzeum Jana Amose Komenského Matyáš Korvín Jízda králů Jan Pijáček