Trapas Vohralíkové při hradní ceremonii. Velmi nevhodné, znělo to jako zlý pes, říká expert

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková.

Ani letošní předávání státních vyznamenání se neobešlo bez faux pas při představování vyznamenaných. Hradní kancléřka Jana Vohralíková přečetla neobvyklým způsobem zkratku RAF předtím, než prezident Petr Pavel předal vyznamenání za hrdinství v boji. Podle jazykovědce Karla Olivy je tento způsob výslovnosti velmi nevhodný. O trapas se minulý rok postaral i předchůdce Vohralíkové v úřadu Vratislav Mynář.

Vohralíková oznámila, že prezident republiky uděluje vyznamenání „pilotovi 311. československé bombardovací perutě RAF, za hrdinství v boji“. Zkratku přečetla jako „raf“, nikoli jako „eráef“, jak je běžné.

ČTĚTE TAKÉ: Móda na předávání státních vyznamenání? Návrhářka sepsula Řehákovou i Koženou

Výhrady k její výslovnosti zkratky britského královského letectva má i jazykovědec Karel Oliva. Formálně jsou podle něj přípustné obě možnosti, obvyklé je však říkat „eráef“. „Navíc bych chtěl zdůraznit, že to ‚raf‘ je v češtině kromě toho také citoslovce nějakého zlého psa. Řekl bych, že to bylo opravdu velmi nevhodné,“ dodal Oliva pro CNN Prima NEWS.

Minulý rok se o trapas při představování vyznamenaných postaral i tehdejší kancléř Vratislav Mynář. Dřívější prezident Miloš Zeman předával vyznamenání Za zásluhy I. stupně české řeholnici Angelice Ivaně Pintířové. Mynář ji však přejmenoval na „Pitnýřovou“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Byl jsem v prostředí, které mě nesnáší, podělil se Babiš o dojmy z Hradu. Pak začal mluvit o pohádce

Tagy: