Nekompromisní tuniský soud: Spolupachatelům politické vraždy udělil čtyři tresty smrti

Tuniský soud odsoudil čtyři lidi k trestu smrti a další dva poslal na doživotí do vězení za podíl na vraždě předního opozičního politika Šukrího Bilajda v roce 2013. Informovala o tom agentura AFP.

Bilajd patřil v době vraždy k předákům levicové opozice a největším kritikům islamistické Strany obnovy, která byla tehdy u moci. Tvrdil, že kabinet toleroval násilí páchané extremisty na stoupencích sekularismu. Zastřelen byl 6. února 2013 ve svém autě.

ČTĚTE TAKÉ: Prozření Rakušanova kritika? Divadlo. Podání rukou na debatě ve Vyškově zosnoval známý komik

V souvislosti s politickou vraždou, která severoafrickou zemí hluboce otřásla, stanulo před soudem 23 lidí. Kromě čtveřice odsouzených na smrt a dvojice s doživotním trestem vyměřil soud také tresty odnětí svobody v rozmezí dva až 120 let také řadě dalších obžalovaných. Pět osob bylo zproštěno viny. Podle AFP jde o první rozsudek v tomto ostře sledovaném procesu.

Vražda, k níž se přihlásili islámští radikálové, vyvolala v zemi politickou krizi a bouřlivé pouliční protesty, připomíná agentura Reuters. Islamistická vláda nakonec začala vyjednávat za zprostředkování odborů se sekulární opozicí o příštích politických změnách v zemi a jednání vedla k přijetí nové demokratické ústavy a novým volbám.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vražda v Ostravě: Obžalovaný vypovídal tři hodiny. Motal se v tom jako ďábel, říká otec oběti

Tagy: