Sledujte RADAR: Na Česko se ženou velmi silné bouře. Podívejte se, kde mají večer udeřit

Počasí déšť

Počasí 10.7.2023 6:50

Tropické teploty budou pokračovat i během pondělí, na jihu Moravy mohou lidé naměřit až 36 °C. Odpoledne a večer hrozí v Česku silné bouřky, předpovídá dále Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I nadále platí výstraha před požáry a vysokými teplotami.

Česko zažilo tropickou noc. Pro několik dlouhodobě měřících stanic padl rekord pro 10. červenec. Jinak tomu nebylo ani během pondělního rána. Například na západočeské stanici Dyleň teplota neklesla pod 22 stupňů. „Nejčastěji se ráno teploty pohybují mezi 20 a 16 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 14 stupňů,“ uvedli meteorologové.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Teploty trhají rekordy. Nová maxima naměřila většina stanic, v Doksanech bylo 36,4 stupně

Během pondělního dne bude oblačno až polojasno, ze začátku dne i skoro jasno. Nejvyšší teploty naměříme 30 až 34 °C. Na jihu Moravy se mohou vyšplhat až k 36 stupňům, v horských oblastech bude okolo 25 stupňů. Podle předpovědi meteorologů bude foukat zpočátku slabý a proměnlivý vítr, který bude postupně proudit ze západu a severozápadu.

Přes Česko v pondělí přejdou bouřky. Ojediněle mohou být intenzivní a doprovázené zejména silnými nárazy větru o rychlosti kolem 80 kilometrů za hodinu, výjimečně i více. Objevit se mohou také kroupy a krátkodobý intenzivní déšť. „Na západě Čech je riziko silných bouřek minimální. Bouřková činnost bude během večera od západu ustávat,“ uvedl ČHMÚ.

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte v kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V noci na úterý nás čeká polojasno až skoro jasno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku oblačno s ojedinělými přeháňkami či bouřkami. Nejnižší teploty se budou pohybovat od 14 do 18 stupňů Celsia.

V úterý má panovat jasno až polojasno. Teplota by se měla vyšplhat k tropickým 30 až 34 °C, na východě a severovýchodě Česka kolem 29 °C. K večeru by se měla od západu vyskytnout zvýšená oblačnost, v oblasti na západě by mělo ojediněle docházet i k přeháňkám.

Od středy do pátku by maxima měla být kolem 30 stupňů. V druhé polovině pracovního týdne podle předpovědi současně přibude mraků. Přeháňky nebo bouřky budou místy zřejmě ještě o víkendu, nejvyšší denní teploty se ale postupně vrátí na průměrných 34 stupňů.

Kvůli vysokým teplotám platí v celém Česku výstraha, na jižní Moravě dokonce s vysokým stupněm nebezpečí. Až do odvolání je v platnosti také výstraha před rizikem vzniku požárů kvůli suchému a teplému počasí. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy. Bouřky podle meteorologů riziko nijak výrazně nesníží.

Tagy: