Temný den pro Ameriku, hlásá Trump. Vyslechl si obvinění ze sedmi federálních zločinů

Donald Trump má rozsáhlé soudní trable

Trump si vyslechl obvinění, míří před soud

Bývalý prezident Donald Trump byl po několikaměsíčním vyšetřování obžalován nejméně ze sedmi federálních zločinů. Podle amerických médií čelí mimo jiné obvinění v souvislosti s neoprávněným nakládáním s tajnými dokumenty, mařením spravedlnosti a spiknutí. V pořadí pětačtyřicátý prezident USA trvá na své nevinně a obvinění okomentoval jako „temný den pro Ameriku“. Je to poprvé v americké historii, kdy bývalý prezident čelí federálním obviněním. Trumpa se zastala řada republikánů.

„Zkorumpovaná Bidenova administrativa informovala mé právní zástupce, že jsem byl obžalován, podle všeho kvůli smyšlené krabici (s tajnými dokumenty),“ přiznal Trump sám obvinění na své sociální síti Truth. Bývalý prezident označil obvinění proti němu za „zasahování do voleb na nejvyšší úrovni“ a vyšetřování přirovnal k honu na čarodějnice, podobně jako tomu bylo při vyšetřování jeho údajné spolupráce s Ruskem při prezidentských volbách v roce 2016.

ČTĚTE TAKÉ: DeSantis vyostřil boj proti Velkému bratrovi. Nově si došlápl na internetové vyhledávače

„Nikdy jsem si nemyslel, že by se taková věc mohla stát bývalému prezidentovi Spojených států, který získal mnohem více hlasů než kterýkoliv jiný úřadující prezident v dějinách naší země, a který má v současné době v průzkumech nadcházejících prezidentských voleb náskok před všemi kandidáty z demokratické i republikánské strany,“ uvedl sám Trump. Ve skutečnosti ale získal v minulých prezidentských volbách o více než sedm milionů hlasů méně než současný prezident Joe Biden. Trump nicméně stále považuje poslední prezidentské volby, a to i bez předložení relevantních důkazů, za „zfalšované“.

Podle bývalého prezidenta ministerstvo spravedlnosti navíc neměří stejným metrem, když Bidena nechává na pokoji i přesto, že se mu „dokumenty povalovaly poházené po podlaze jeho garáže, kde parkuje svoji Corvettu a která je navíc zabezpečená pouze – po většinu času otevřenými – garážovými vraty tenkými jako papír“. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti vyšetřuje prezidenta Bidena a jeho neoprávněné nakládání s tajnými dokumenty, federální vyšetřování ale zatím nedospělo k závěru.

Bílý dům zprávu odmítl komentovat

Pětačtyřicátý prezident byl už podle svých slov předvolán a k federálnímu soudu v Miami se musí dostavit v úterý ve tři hodiny odpoledne místního času. Trumpův právník Jim Trusty později potvrdil, že bývalý prezident čelí obvinění z porušení zákona o špionáži, ničení nebo falšování dokumentů a spiknutí. Ministerstvo spravedlnosti doposud vyšetřovalo, zda Trump po skončení svého funkčního období nezákonně nepřepravil tajné dokumenty z Bílého domu do jeho letoviska Mar-a-Lago na Floridě.

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ani ministerstvo spravedlnosti zatím obvinění nekomentovali. Zprávu odmítl komentovat i mluvčí Bílého domu Ian Sams. Bílý dům se měl dozvědět o obvinění bývalého prezidenta z médií. Americká CNN a ABC News nicméně podle svých zdrojů potvrdily, že Trump bude skutečně obžalován nejméně ze sedmi federálních zločinů včetně neoprávněného nakládání s dokumenty, maření spravedlnosti a spiknutí.

Americká CNN zároveň oznámila, že v pátek ráno má kvůli federálním obviněním bývalého prezidenta zasednout americká tajná služba. „Tajná služba Spojených států se zítra ráno sejde se zaměstnanci a zahájí bezpečnostní plánování související s obviněním bývalého prezidenta Donalda Trumpa, řekl CNN známý zdroj. Na obžalobu Donalda Trumpa už reagovali i mnozí republikáni.

Trumpa se zastala řada republikánů

Na obranu bývalého prezidenta se okamžitě postavil republikánský kongresman za Ohio a předseda sněmovního výboru Jim Jordan. Ten už v minulosti pohrozil, že pokud FBI a ministerstvo spravedlnosti zaměří své vyšetřování na Trumpa, tak se republikáni postarají o snížení jejich financování. „FBI je mimo kontrolu. Toto je smutný den pro Ameriku. Bůh žehnej Donaldu Trumpovi,“ napsal Jordan na Twitter.

Trumpa se podle očekávání zastala i jedna z jeho největších stoupenkyň, kongresmanka za Georgii Marjorie Taylor Greenová. Ta obžalování prezidenta označila za „největší pokrytectví v americké historii“. „FBI a Ministerstvo spravedlnosti jsou tak zkorumpované a už to ani neskrývají. Toto je skvrna na našem národu,“ napsala na Twitter.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy poukázal na to, že Biden uchovával tajné dokumenty po celá desetiletí. „Já a každý Američan, který věří v právní stát, stojíme za prezidentem Trumpem proti této vážné nespravedlnosti. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů poženou toto bezostyšné zneužívání moci k odpovědnosti," uvedl na Twitteru. Trumpa se zastal i vůdce republikánské většiny ve sněmovně reprezentantů Steve Scalise, kongresman za Floridu Matt Gaetz nebo kongresman Byron Donalds.

Obžalobu na Twitteru nepřímo okomentoval i floridský guvernér a Trumpův největší stranický soupeř Ron DeSantis. „Mocenské zneužívání federálních donucovacích orgánů představuje smrtelnou hrozbu pro svobodnou společnost. Léta jsme byli svědky nerovného uplatňování zákona v závislosti na politické příslušnosti,“ napsal na Twitteru.

Proti exprezidentovi naopak vystoupil jeho bývalý spojenec a současný protikandidát Chris Christie. „Jak jsem již řekl, nikdo nestojí nad zákonem, bez ohledu na to, jak moc by si to přál. Více k tomu budeme moci říci, až budeme vědět všechna fakta,“ uvedl na sociální síti.

Tagy: