Trump Putina nezná a nechápe. Bez pomoci USA zemřou miliony lidí, řekl Zelenskyj pro CNN

Bývalý americký prezident Donald Trump bude „proti Američanům“, pokud se rozhodne podpořit Rusko ve válce s Ukrajinou, prohlásil v neděli prezident konfliktem zmítané země Volodymyr Zelenskyj. V rozhovoru s reportérkou CNN Kaitlan Collinsovou v Kyjevě Zelenskyj řekl, že „nedokáže pochopit, jak může být Trump na straně ruského prezidenta Vladimira Putina“.

Trump, který je po vítězství v republikánských primárkách v Jižní Karolíně na pokraji republikánské prezidentské nominace, v minulosti odmítl říci, zda chce, aby válku vyhrálo Rusko nebo Ukrajina. Podle Zelenského hovořícího se CNN Trump nechápe Putinovy cíle. Americký politik v minulosti mimo jiné prohlásil, že v případě zvolení ukončí konflikt během jednoho dne.

ČTĚTE TAKÉ: Ficova řeč o válce strhla bouři. Aušus, ostuda pro Slovensko, hlásí čeští i světoví politici

„Myslím, že Donald Trump Putina nezná. Setkal se s ním, ale nikdy s ním nebojoval. (Americká) armáda nikdy nebojovala s ruskou armádou. Nikdy... Já tomu rozumím lépe,“ řekl Zelenskyj. „Domnívám se, že nechápe, že Putin nikdy nepřestane,“ dodal.

Zelenskyj varoval, že bez americké pomoci Kyjevu budou zabity „miliony lidí“. Rusko podle něj vynakládá „miliardy“ na šíření nepravdivých informací o válce. Také se mu daří dezinformace používat jako zbraň a ovlivňovat debatu v USA. „Překvapilo mě, že jsou silné i ve Spojených státech, v EU (Evropské unii), po celém světě. Vynakládají na to spoustu peněz,“ pronesl pro CNN.

Nafukování počtu ukrajinských obětí je jen jedním z příkladů, jak Rusko šíří falešné narativy, uvedl Zelenskyj. V neděli také poprvé zveřejnil počet ukrajinských vojáků, kteří dosud v konfliktu padli: 31 tisíc. Podle ukrajinského prezidenta je důležité toto číslo sdílet, protože „lží už máme dost“, a dodal, že i někteří američtí politici sdílejí značně nepřesná čísla.

CNN nemůže hodnotu, která byla zveřejněna během víkendu, kdy si Ukrajina připomněla dva roky od začátku ruské invaze v plném rozsahu, nezávisle ověřit. Američtí představitelé odhadují, že bylo zabito přibližně 70 tisíc vojáků a téměř dvakrát tolik jich bylo zraněno.

Ukrajina má za sebou těžký začátek roku. V úvodu února utrpěla velkou porážku, když se ukrajinské jednotky stáhly z Avdijivky — města na východě země, které držely deset let. Zelenskyj a další ukrajinští a západní představitelé uvedli, že Avdijivka byla ztracena, protože vojáci neměli dostatek munice na její obranu.

Navzdory děsivým důsledkům těchto nedostatků však americký Kongres nadále otálí s návrhem prezidenta Joea Bidena na poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů.

Ukrajina chystá dvě verze plánů

Zelenskyj uvedl, že bez americké pomoci bude mít Ukrajina problém dosáhnout úspěchů na bojišti a bude pro ni také obtížné udržet obranu v letošním roce. „Lidé budou připraveni, ale nebude připravena munice a nebudou připraveny brigády... Nejen na naši protiofenzívu, nebudou připraveny na obranu, na to, aby zůstaly silné. Bude to velmi obtížné,“ řekl.

Klíčové je načasování, neboť Zelenskyj v neděli uvedl, že Rusko by se mohlo pokusit o novou ofenzívu už koncem května. Zatímco americký Kongres s pomocí otálí, ukrajinští vojáci míří na frontu s vědomím, že nemají dostatek munice.

Nový šéf ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj podle svých slov v současné době připravuje dvě verze plánu, jak postupovat dál. Pokud Kyjev získá pomoc USA, bude moci začít tlačit na Rusy. Pokud ji nedostane, bude se muset soustředit pouze na obranu.

Zelenskyj uvedl, že o balíčku pomoci hovořil s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a po tomto rozhovoru se cítil optimisticky. „Řekl, že udělá vše pro podporu Ukrajiny, že je na naší straně a že chápe, jak hrdinní jsou (naši) lidé, vojáci a civilisté,“ prozradil a dodal, že chápe vliv blížících se voleb v USA, přesto doufá v dosažení dohody.

„Pokud si to rozmyslí, je to pro nás velký problém. Požádal jsem prezidenta (Bidena): ‚Prosím, pane prezidente, žádám Vás, abyste mi pomohl a abyste pomohl ukrajinskému lidu. Prosím, uspořádejte jedno vzájemné setkání, demokratů a republikánů, a prosím, můžete se dohodnout?’“ popsal pro CNN Zelenskyj.

Na otázku Collinsové ohledně tvrzení amerického senátora JD Vance, že výsledek války se nezmění, ani když Ukrajina dostane peníze, Zelenskyj odpověděl: „Vance nechápe, o co tady jde“. „Pochopit, to znamená přijít na frontu a vidět, co se děje bez této podpory. A pochopí, že budou zabity miliony lidí,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident Zelenskyj zveřejnil, kolik si v posledních letech vydělal

Tagy: