Kdo je nový šéf ukrajinské armády Syrskyj? Strůjce charkovského zázraku a strážce Kyjeva

Nejúspěšnější vojevůdce 21. století, strůjce charkovského zázraku či strážce Kyjeva. I tak bývá označován generál Oleksandr Syrskyj, který vystřídá ve funkci dosavadního hlavního velitele ukrajinské armády Valerije Zalužného. Rošádu, o níž se spekulovalo již delší dobu, ve čtvrtek oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. CNN Prima NEWS přináší přehled o aktivitách Syrského od vypuknutí ruské invaze. Někdejší velitel pozemních sil se během probíhajícího konfliktu již několikrát výrazně osvědčil.

V noci prý spí pouze čtyři a půl hodiny a každý den se chodí odreagovat do posilovny. Generál Syrskyj vedl krátce po vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 obranu Kyjeva. Bitva o toto hlavní město skončila definitivně koncem března 2022 ukrajinským vítězstvím.

VIDEO: Tuny bahna, mrtvoly a vraky tanků. Štáb CNN natáčel na východní frontě

Z ruského pohledu se boje na severní frontě daly považovat za totální debakl. Po obrovských ztrátách se okupanti postupně na přelomu března a dubna 2022 stáhli z Kyjevské, Černihivské, Žitomirské i Sumské oblasti. Své jednotky Moskva přeskupila a následně nasadila na východní nebo jižní frontě.

Na podzimu téhož roku se Syrskyj zviditelnil ještě víc, když se stal strůjcem protiofenzivy na severovýchodě země (známé jako „charkovský zázrak“). Útok šokoval okupanty a také západní analytiky. I když leckdo na začátku září 2022 očekával spíš protiútok na jižní frontě, nakonec Ukrajinci naplno udeřili v Charkovské oblasti, kde za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry brutálního úderu na ruské vojáky. Přežila jen myš, lezla po mrtvém okupantovi

„Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině stalo. Takový postup nemá v moderní době obdobu. Vidíme úžasnou ukázku ukrajinského operačního umění. Svou rychlostí mi to připomíná postup Německa Francií v roce 1940. Jde o největší ukázku operačního umění od druhé světové války,“ konstatoval tehdy pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Obzvláště neuvěřitelně pak působí ukrajinský protiútok u Charkova ve srovnání s ruským postupem na Donbase během léta 2022. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) okupanti za 40 dní získali pod kontrolu asi 450 kilometrů čtverečních nového území. Naproti tomu Ukrajincům stačilo 10 dnů na to, aby dobyli zpět území o rozloze téměř šesti tisíc kilometrů čtverečních.

O něco méně úspěšné byly Syrského operace na území centrálního Donbasu loni v létě. I když Ukrajinci v okolí Bachmutu získali zpět určitou část území, celkový výsledek dlouho chystaného protiútoku skončil daleko za očekáváním většiny západních analytiků.

„Rádi bychom dosáhli velmi rychlého postupu. Jenže ve skutečnosti je to prakticky nemožné. Náš postup opravdu nejde tak rychle, jak bychom chtěli,“ přiznal tehdy Syrskyj v rozhovoru pro BBC. Zároveň dodal, v čem má podle něj Ukrajina nad Ruskem výraznou výhodu: „Věřím, že jednota našeho vojenského vedení a vzájemná důvěra našich vojáků je silnou stránkou ukrajinské armády.“

O výměně Zalužného ve funkci hlavního velitele ukrajinské armády se spekulovalo již delší dobu. Volodymyr Zelenskyj na Telegramu uvedl, že armáda potřebuje změny a nový přístup k mobilizaci. Prezidentově rozhodnutí předcházely měsíce spekulací v médiích o neshodách mezi ním a Zalužným ohledně dalšího vedení války proti Rusku, která trvá už téměř dva roky.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bachmut Valerij Fedorovyč Zalužnyj Oleksandr Syrskyj Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj