Trump vede v klíčových státech, míní Žantovský. Šance demokratů ale podle něj radikálně stouply

Michael Žantovský, bývalý velvyslanec v USA, poradce prezidenta pro zahraniční politiku

Veronika Vrecionová, Ondřej Knotek, Petr Klán, Petr Kunc, Michael Žantovský

Klíčovou roli v amerických prezidentských volbách sehraje pět států, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský. Ve většině z nich podle něj vede Donald Trump. Podotkl, že ale s příchodem Kamaly Harrisové šance demokratů výrazně stouply.

Americké předvolební průzkumy naznačovaly, že k vítězství v prezidentských volbách má zatím blíže republikán Donald Trump. V neděli ale agentura Reuters ve spolupráci s Ipsos zveřejnila průzkum, podle něhož už měla mírný náskok Kamala Harrisová. Podle bývalého velvyslance v USA Michaela Žantovského ale nejsou čísla zcela vypovídající.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidenova rošáda polila voliče živou vodou. Harrisová proti Trumpovi v průzkumu poprvé vede

„O výsledku voleb rozhodne hlasování ve zhruba pěti klíčových amerických státech. Podle posledního průzkumu, který jsem viděl, tak ve všech těchto státech, s výjimkou Georgie, kde je to nerozhodně, si udržuje mírný náskok Trump,“ popsal Žantovský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podotkl, že ale po odstoupení Joea Bidena se situace lehce změnila. „Šance, které se přikládají Kamale Harrisové, radikálně stouply. Otázkou je, jak moc je to dáno momentálními faktory,“ sdělil Žantovský.

Zmínil, že sympatie k Trumpovi šly nahoru po nezdařeném atentátu. „Stejně tak je působivý vstup Kamaly Harrisové do kampaně, který jí přivodil popularitu. Ale takovou, která je dočasné povahy,“ řekl bývalý velvyslanec v USA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evropa ekonomicky prohrává s USA, shodli se Kovanda a Švihlíková. Je jedno, kdo vyhraje volby

Tagy: