Evropa ekonomicky prohrává s USA, shodli se Kovanda a Švihlíková. Je jedno, kdo vyhraje volby

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková

Lukáš Kovanda, Ondřej Lochman, Richard Brabec, Ilona Švihlíková, Igor Lukeš

Evropská unie čelí ekonomické výzvě kvůli dotační válce se Spojenými státy. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Ilona Švihlíková a Lukáš Kovanda. Podle Švihlíkové je EU ve slabší pozici kvůli absenci hlavní světové měny a závislosti na dovozu energií, což vede k přesunu evropských firem do USA. Kovanda podotkl, že EU nezaostává jen za USA, ale i za Čínou.

Kroky současné Bidenovy administrativy v čele USA rezonovaly na ekonomických fórech a minimálně dva roky se mluvilo o dotační válce mezi Evropskou unií a Spojenými státy, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. „Bylo naprosto jasné, že Evropská unie tady tahá za kratší konec provazu, protože na rozdíl od Spojených států nemá hlavní světovou měnu, takže je jednoznačně ve slabší pozici. Je samozřejmě závislá i na dovozu energií,“ řekla Švihlíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Bílého domu má blíže Harrisová, vyplývá z průzkumu. Před Trumpem má nepatrný náskok

Dodala, že to evropské firmy motivuje k přesunům do Spojených států. „Když se někteří představitelé Evropské unie v rámci diskuzí s Mezinárodním měnovým fondem ptali, jestli se mají pustit do nějaké konfrontace, tak jim bylo natvrdo řečeno, že nemají, protože by bezesporu nemohli vyhrát. Podle mě tahle tendence bude pokračovat, ať už vyhraje volby Trump, Harrisová nebo někdo jiný,“ uvedla ekonomka.

Podobně to vidí i ekonom Lukáš Kovanda. „Určitě jsme ve střetu se Spojenými státy a Evropská unie v tomto zápase tahá za daleko kratší konec provazu,“ sdělil Kovanda. Podotkl, že Evropská unie ztrácí také v konfrontaci s Čínou. „Toto je klíčová výzva, před níž stojí Evropská unie, a je třeba, aby se vrátila ke svým kořenům a aby nalezla sílu inovovat a zvyšovat produktivitu,“ popsal ekonom.

Podle něj to jsou klíčové problémy, kterými trpí evropská ekonomika. „Zde Spojené státy i Čína ukazují Evropské unii záda. Vzdělávacím systémem to začíná, pokračuje to daleko větším nástupem v oblasti informačních technologií. Tam všude Evropa zaspává. S tím se musí zásadně něco dělat, ale bohužel k tomu není politická vůle,“ dodal Kovanda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Volala o pomoc, místo toho ji policista střelil do obličeje. USA hýbe smrt mladé matky

Tagy: