Bidenova rošáda polila voliče živou vodou. Harrisová proti Trumpovi v průzkumu poprvé vede

Viceprezidentka Kamala Harrisová na setkání v Milwaukee

Harrisová míří k nominaci

Viceprezidentka Kamala Harrisová v úterý zveřejněném průzkumu agentury Reuters porazila Donalda Trumpa. Jde o vůbec první, který ji po odstoupení Joea Bidena z amerických prezidentských voleb v boji o Bílý dům favorizuje. Co to znamená pro další vývoj?

Sentiment se v USA zásadně otáčí a volby opět lákají na vyrovnanou bitvu. Posun ve veřejném mínění ilustruje nejnovější průzkum agentur Reuters a Ipsos.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden byl pro Trumpa ideální soupeř, šance Harrisové jsou však velmi malé, míní Joch

Úterní data poprvé od odstoupení Bidena ukazují vedení Harrisové, a to o dva procentní body (Harrisová by měla 44 %, Trump 42 %). Mezi průzkumy se jedná o naprosté zjevení, protože Trump v nich v drtivé většině v posledních týdnech vítězil. Zatím tedy jde spíše o anomálii než o potvrzení nového trendu.

Průzkumy s Harrisovou pracují už delší dobu. Hned, když začínalo být jasné, že Biden popularitu ztrácí, respondenti ji řadili na druhé místo. Dosud ale vždy na Trumpa ztrácela. Vyplývá to z agregátoru průzkumů FiveThirtyEight.

Trumpův tým si prozatím z vzestupu Harrisové údajně hlavu nedělá. Podle agentury Reuters se republikáni domnívají, že za nárůstem podpory stojí široké mediální pokrytí její nové kandidatury. Zájem o viceprezidentku podle Trumpova týmu brzy opadne. „Harrisová rozhodně nebude pro Trumpa snazší soupeř než Biden,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Tomáš Klvaňa.

Velkým tématem letošních voleb je vysoký věk kandidátů a jejich fyzická a duševní kondice. 78letý Trump postavil kampaň na tom, že je 81letý Biden pro funkci prezidenta nezpůsobilý. Teď se ale karta otočila a Trump je rázem čelem k 59leté Harrisové ten „starý“.

Reuters upozornila, že 56 procent registrovaných voličů považuje Harrisovou za mentálně schopnou, to stejné o Trumpovi říká jen 49 procent voličů. Bidenovo skóre bylo ještě bídnější, jen 22 procent.

Má Harrisová jistou nominaci?

Aby mohla viceprezidentka Harrisová vůbec kandidovat na prezidentku, musí její nominaci schválit Demokratická strana. Sjezd frakce je naplánovaný na srpen. V momentě odstoupení Bidena se skloňovala celá řada kandidátů, začíná být ale čím dál pravděpodobnější, že Harrisová důvěru dostane.

Naposledy její kandidaturu podpořila kongresmanka Nancy Pelosiová, která má uvnitř strany jeden z nejsilnějších hlasů. Informoval o tom list The Wall Street Journal. Kdovíjaký boj o stranickou nominaci se proto nečeká.

Biden se v neděli podvolil všeobecnému tlaku a vzdal se šance obhájit post v Bílém domě.

VIDEO: Jak budou postupovat demokraté? Harrisovou čeká sjezd, objevit se mohou další kandidáti

Tagy:
průzkum podpora Joe Biden USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024