Osudová exploze. Policisty na Zlínsku upozornila na mužův sklad zbraní i nelegální pálenici

Muž ze Zlínska bez zbrojního průkazu podle policie skladoval velké množství výbušnin, zbraní a střeliva. Kriminalisté ho obvinili z nedovoleného ozbrojování. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí dvaašedesátiletému muži šest měsíců až pět let vězení. Výčet jeho prohřešků byl ale širší. Doma měl totiž vybudovanou i nelegální pálenici.

Sběratelská vášeň pro zbraně nejspíš vyjde muže pěkně draho. Policisté v jeho bytě kromě nich našli i munici a střelivo. Navíc k jejich přechovávání neměl muž povolení a nevlastnil ani zbrojní průkaz. Za nedovolené odzbrojování může skončit na několik let za mřížemi. „Muž může skončit v případě prokázání viny za mřížemi až na pět let,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíce opilých řidičů neváhají sednout za volant, říká expert. Ani častá prevence nepomáhá

Výčet provinění muže z Valašska tím ale nekončí. V nelegální pálenici totiž policisté našli i 500 litrů slivovice. „Na celý případ upozornil výbuch v přístavku rodinného domu, který způsobily výpary z nedovolené pálenice. Pálenici i alkohol, který policisté na místě našli, si převzali pracovníci Celní správy,“ informovala Kozumplíková.

„Pachatel protiprávního jednání byl postižen jednak pokutou ve výši 80 tisíc korun, dále mu bylo výrobní zařízení zabaveno a propadlo ve prospěch státu,“ doplnil mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Dušan Janiš. Policisté zároveň muži zabavili všechny zbraně a umístili je do skladů. Obdobně skončila i slivovice. „Byla také zabavena a propadla ve prospěch státu,“ doplnil Janiš.

Policie si v případu nechala vypracovat několik odborných vyjádření, které měly za cíl vyjasnit původ zbraní a munice, jejich množství a nebezpečnost. Na základě vyjádření z kriminalistického ústavu, pyrotechnické služby a Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva mohli kriminalisté muže začít stíhat.

Tagy: