Radikální skupina hrozí narušením korunovace Karla III.: Uděláme vše, co bude nutné

Korunovace britského krále Karla III. v ohrožení? Mohli by ji narušit ekologičtí aktivisté. Naznačil to člen radikální britské organizace Just Stop Oil. Jeho komentář přišel jen pár dní poté, co skupina na sociálních sítích lajkovala zprávy o trase korunovačního průvodu.

„Blíží se královská korunovace, je to pro vás limit? Udělal byste tam něco rušivého, hodil byste něco na královnu, na králův kočár?“ ptal se moderátor pořadu Good Morning Britain Adil Ray člena organizace Just Stop Oil Jamese Skeeta.

„Just Stop Oil udělá nenásilně vše, co bude nutné. Uděláme cokoli, co bude nutné, abychom se zachránili,“ odpověděl. To, že radikální ekologičtí aktivisté chtějí narušit korunovaci britského krále nevyloučila ani další členka Just Stop Oil. Tentokrát v pořadu britské soukromé televize GB News. „Jestli budeme narušovat korunovaci? Na to nemohu odpovědět, omlouvám se,“ opáčila mluvčí organizace Anna Hollandová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel III. boří tabu, při korunovaci poruší tradici. Zvolil elegantní řešení, říká expert

Just Stop Oil, která tento týden stála za protestem na mistrovství světa ve snookeru, své akce nikdy dopředu nezveřejňuje. Obavy, že má na mušce korunovaci jsou ale v Británii veliké. „I když naprosto věřím ve velké britské právo na pokojný protest, akce těchto skupin snadno naplňují definici terorismu a je třeba je začít takto policejně postihovat,“ pronesl komentátor britské GB News Dan Wotton.

Podle policejních zdrojů se na korunovaci chystají tisíce demonstrantů. Ať už jde o radikální ekoaktivisty, nebo například členy spolku Republika, kteří neuznávají krále. Londýnská policie je ale na nepokoje, podle jejího mluvčího, připravená. Ten rovněž ujistil, že policisté nebudou zasahovat do práva svobodně vyjádřit názor.

CNN Prima NEWS chystá ke korunovaci Karla III. rozsáhlé vysílání. Sledujte 6. května celodenní speciál se vstupy přímo z Londýna a komentářem odborníků.

Tagy: