Experti vysvětlili, proč Putin biologické zbraně nepoužije. Mluví o dětské vymyšlenosti

360° (70)

Slova ruského prezidenta Vladimira Putina o biologických zbraních na Ukrajině jsou určitou dětskou vymyšleností. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý náměstek ministra obrany pro vyzbrojování a diplomat Daniel Koštoval. O hrozbě Ruska společně s ním diskutovali brigádní generál v záloze František Mičánek a vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Ukrajina se obává ruského útoku biologickými zbraněmi, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva totiž tvrdí, že Ukrajina s podporou amerického ministerstva obrany provozuje na svém území laboratoře na výrobu biologických zbraní. Podle USA tak kryje vlastní plány na použití těchto zbraní.

„Představa o biologických zbraních není podpořená žádným důkazem a je zajímavé, že s tím Rusové přišli až 16 dní po začátku války. Pokud mám nějaké obavy z toho, že se na Ukrajině vyrábí biologické zbraně a kvůli tomu na ni zaútočím, nesdělím to více než dva týdny po začátku války. Vidím to jako zoufalou snahu ruské propagandy najít další zdůvodnění těžko zdůvodnitelné agrese vůči sousední zemi,“ sdělil Zrno.

Zbraň hromadného ničení

„Biologická zbraň je hrozná. Je nejlevnější zbraní hromadného ničení. Biologické zbraně mají velice nepříjemnou vlastnost – v okamžiku, kdy je nasadím, je přestávám kontrolovat. Ani Adolf Hitler, který o tom uvažoval, je nepoužil,“ přiblížil Mičánek.

Doplnil, že v úder pomocí biologických zbraní na Ukrajině nevěří. „Když se na to podívám z hlediska vojáka, který chce získat nějakou výhodu, tak jakou bude mít útočící armáda výhodu, když si zamoří to území, které chce následně obsadit? (...) V Sýrii chemické zbraně použity byly, ale to bylo jiné. Probíhala tam občanská válka a použití se dalo svést na kohokoliv jiného,“ vysvětlil generál v záloze.

Ukrajina podle něj tyto zbraně nepoužije už vůbec. „Máme tu obránce, kteří nebudou používat biologické ani chemické zbraně na vlastním území a své obyvatelstvo, na druhé straně Rusko, které kdyby je použilo, byl by to zoufalý akt, kde všechna konvenční síla selže. A myslím, že Rusko ještě veškerou sílu nepoužilo, zůstal bych tedy u toho narativu,“ dodal Mičánek.

Podle Koštovala Putin potřebuje nadále trvat na tom, že útok na Ukrajinu není agrese, ale „akt sebeobrany, a proto musí vymýšlet důvody, proč se jedná o sebeobranu“. „Narativ s biologickými zbraněmi patří do určité dětské vymyšlenosti. Chemické i biologické zbraně jsou ale zakázané už od roku 1997,“ řekl Koštoval.

Pokud by se tak přece jen stalo, mělo by se podle bývalého náměstka sjednotit proti Rusku celý svět. „Včetně Číny, Indie a dalších – tak, aby skutečně tvrdě zatlačilo na režim Vladimira Putina. (...) Pokud by bylo prokazatelné, že to použila Ruská federace, totálně by to navíc podrylo ten narativ, že on jedná v aktu sebeobrany,“ doplnil Koštoval.

Změní Rusko svůj kurz?

Rusko zatím neprojevilo žádné známky toho, že by změnilo svůj kurz. Ruští představitelé nepoužívají slovo „invaze“ a tvrdí, že západní média neinformují o tom, co označují za „genocidu“ ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny. Západ takové obavy opakovaně odmítl.

Putin tvrdí, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině je nezbytná k zajištění ruské bezpečnosti poté, co Spojené státy rozšířily členství v NATO až k ruským hranicím a podpořily prozápadní vůdce v Kyjevě. Ukrajina říká, že bojuje za svou existenci, zatímco Spojené státy a jejich evropští a asijští spojenci ruskou invazi odsoudili. Čína vyzvala ke klidu.

Tagy: