Ukrajina očima reportérky CNN Prima NEWS: Jako po tornádu. Lidé umírají, nemám slov

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová na místě útoku ve vesnici nedaleko Charkova.

Reportérka CNN Prima NEWS k situaci na Ukrajině

Hrůzy ve válečné zóně nedaleko města Charkov na Ukrajině sleduje také reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová. Škody, které ruský útok způsobil, jsou strašlivé. „Útok byl tak silný, že zničil potrubí, všude je voda. Okna jsou vysklena i s rámy, z venku vidíme kuchyně a ledničky. Vypadá to tady jako po tornádu na Moravě,“ přiblížila novinářka, která jen s těžkostí nacházela slova.

Štáb CNN Prima NEWS se přemístil z Charkova více na východ, do vesnice Čuhujiv. Právě ta se mimo jiné stala terčem ruského vojenského útoku. „Kousek od nás je vojenské letiště, které zřejmě mělo být cílem ranního útoku. Zde je kráter, kam zřejmě dopadly střely,“ podotkla reportérka, která se brodila vodou.

Uvnitř vnitrobloku je poškozené i potrubí, kvůli kterému se voda v místech hromadí. „Útok byl tak silný že zničil celé potrubí. Všude je voda, sutiny, vypadá to tady trochu jako po tornádu,“ uvedla s odkazem na loňské tornádo na Moravě. Tlaková vlna byla tak silná, že vysklila okna i s trámy, balkóny de facto neexistují.

„Z venku vidíme dovnitř bytů. Vidíme kuchyně, ledničky, vše je zpřeházené,“ podotkla Stomatová. V sutinách byla vidět také dětská hračka. „Ta si myslím je skutečně symbolická pro toto místo. Místní policisté říkali, že jeden člověk při útoku zemřel a několik se jich zranilo,“ pokračovala.

Slova nenacházela

Společně s kameramanem Jánem Schürgerem prošla sídliště, nahlédla i do jednoho z poničených bytových domů. „Vše je zničené, nevím, co k tomu říci. Situace je katastrofální. Jak nyní vypadá vnitroblok, tak stejný obraz se nám naskytnul i z druhé strany. Tlaková vlna musela být obrovská. Připomíná mi to to, co jsme viděli na Moravě po tornádu,“ zdůraznila.

Na místě se lidé snaží z poničených domovů zachraňovat vše, co jde. Řada míst stále doutná a hoří. V jednom z domů oslovila i muže, který se představil jako Vakid. „Hrůzu můžeme vidět i uvnitř. Nemám slov, místní musí pracovat,“ uvedla, když se vyhýbala jinému muži, který z domu vynášel věci. Ten jí při míjení sdělil: „Lidé umírají, během jednoho dne.“

Cestou do vesnice z Charkova sice štáb kolony nezahlédl, ale jedna žena uvedla, že ráno se z Charkova táhly dlouhé kolony do města Sumy, které míří do centrální a severní části Ukrajiny. „Informace o kolonách máme, byť jsme je sami neviděli. Benzinky jsou otevřené, ačkoliv lidí už tam není tolik. Máme ale informace, že benzin a palivo pomalu dochází,“ dodala.

Tagy: