„Pilulky po“ pro znásilněné Ukrajinky: Nechci žít, říká jedna z nich. Hnutí pobouřilo

Češi pomáhající na Ukrajině zaznamenali zprávy, že Ukrajinci potřebují pro znásilněné ženy takzvané nouzové antikoncepční pilulky

Češi posílají na Ukrajinu potratové pilulky

Češi pomáhající na Ukrajině zaznamenali, že v zemi sužované válkou potřebují pro znásilněné ženy takzvanou „nouzovou antikoncepci“. Jde například o lék Postinor, který se užívá po nechráněném pohlavním styku a zabrání nechtěnému těhotenství. Organizace jako Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic ale zatím prý takovou poptávku nezaznamenaly. Přesto se v Česku okamžitě strhla lavina pomoci.

„Ahoj, prosím tě, teď mi psala kamarádka z domobrany. Potřebují co největší množství Postinoru a podobných přípravků, detaily psát nechci, je to k blití.“ Zpráva od Čecha bojujícího na Ukrajině s žádostí o nouzové pilulky přišla bývalému pražskému záchranáři Vítu Samkovi. Ten hned začal jednat. Namísto tablet Postinor, která se mohou užít maximálně 72 hodin po nechráněném styku, dokázal zajistit pilulky Ellaone, které se dají užít až pět dní od styku.

Tak jo, přátelé. Tohle je 479 tablet Ellaone 30mg. Zdravotnická skupina EUC rozbila prasátko a uhradila polovinu ceny,...

Posted by Vít Samek on Friday, April 8, 2022

„Objednal jsem okamžitě 30 tablet za cca 15 tisíc korun. Dají se užít až pět dní po znásilnění. Budeme je mít zítra dopoledne a už teď ladíme, kdy a kde je předáme,“ informoval. Podle Samka požádal o mezinárodní pomoc a zaslání právě nouzových pilulek už i starosta Kyjeva. V pátek na svém facebookovým profilu Samek informoval, že díky solidaritě lidí a společností dokázal zajistit 560 tablet Ellaone.

„Máme lidi, kteří je dostanou přes hranice. Máme chlapa, který je dostane do Kyjeva. Máme gynekoložku z Kyjeva, která se o to dobře postará,“ dodal. Organizace jako Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic ale zatím poptávku údajně nezaznamenaly. Přesto se okamžitě strhla lavina pomoci.

Mezi lidmi se už vybralo přes jeden a čtvrt milionu korun. Negativní reakce ale na sebe nenechaly dlouho čekat. Reagovala například nezisková organizace Hnutí pro život, která bojuje proti potratům: „Takhle vypadá funkční pomoc? Pilulky pro znásilněné Ukrajinky? Opravdu by nás zajímalo, jak to zabrání dalším znásilněním. Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů?“

Třináct hodin znásilňování

Více ale organizace věc komentovat nechtěla. Na dotaz CNN Prima NEWS uvedla, že nemá zájem se k situaci vyjadřovat. Zpráv o znásilnění přichází z Ukrajiny denně nespočet. Hororový zážitek si odnesla například i Elena, kterou ruští vojáci znásilňovali údajně neuvěřitelných 13 hodin. „Jen mě mlčky strčili na postel, namířili na mě samopal a svlékli. Začali asi v 15:00 a odešli kolem 4:00. Bylo to nechutné. Velmi nechutné. Nechci už vůbec žít,“ svěřila se.

A právě po nouzové pilulce sáhla i Elena. „Jsem porodní asistentka, a jelikož jsem potřebovala sama pomoc, vzala jsem si ji,“ dodala. Svědectví o hrůzných činech ruské armády si vyslechli i reportéři CNN Prima NEWS na Ukrajině. „Mluvila jsem se ženou, která mi popsala, že v jejím domě zemřelo 40 lidí a že její nejlepší kamarádku dvakrát znásilnili,“ uvedla reportérka Hana Mikulková.

Rusko ale jakékoli násilí, ať už vraždění civilistů nebo znásilňování v Buči a dalších městěch, odmítá. „Ve skutečnosti to není spiknutí, je to troufalý podvod,“ prohlásil mluvčí Kremlu Sergej Peskov.

Tagy: