V Makarivu našli 132 popravených civilistů. Těla ležela na ulicích i v masových hrobech

Těla 132 popravených civilistů se našla v ukrajinské vesnici Makariv, uvedl v pátek starosta Vadym Tokar. Vesnice, ležící zhruba 40 kilometrů od západního okraje Kyjeva, byla podle něj zničena ze 40 procent, napsal web Ukrajinska pravda.

„K včerejšímu dni jsme našli 132 civilistů, které zastřelili ruští ‚skřeti‘,“ uvedl starosta Makarivu Vadym Tokar. Některá těla byla nalezena v masových hrobech, jiná ležela samostatně, například na ulicích nebo v okolí obce, dodal.

„V Makarivu žilo před válkou 15 tisíc lidí, po invazi jich zůstalo méně než tisíc,“ řekl Tokar. Ukrajinská agentura Unian připomněla, že tamní ministerstvo obrany na konci března varovalo, že ruští vojáci vesnici ostřelují i přesto, že z ní téměř všichni lidé odešli.

Informace z Makarivu a dalších obcí v Kyjevské oblasti se stále více podobají scénám z Buči, které otřásly celým světem. Ruští okupanti tam zavraždili několik stovek civilistů. Po jejich odsunu z obce se Ukrajincům naskytl pohled na těla, která ležela podél silnic či v masových hrobech.

Řada obětí byla nalezena i ve sklepích domů. Podle svědků měli ruští vojáci civilisty mučit, a to bez ohledu na to, zda se jednalo o děti, ženy, muže nebo seniory. Přichází i svědectví o tom, že okupanti ženy znásilňovali, někdy i posmrtně. Západ i evropští představitelé nyní volají po vyšetření činů Rusů na Ukrajině. Hodlají získat dostatek důkazů a dohnat pachatele ke spravedlnosti.

Tagy: