Ukrajinci ničí většinu ruských raket už ve vzduchu. Do akce se vložil Gepard

Rusko pokračuje v masivním ostřelování ukrajinských měst. Ukrajinská protivzdušná obrana podle prezidenta Zelenského ale většinu ruských raket sestřelí již ve vzduchu. V tom se angažuje mimo jiné i systém protivzdušné obrany Gepard, který Ukrajině dodali Němci.

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku. V důsledku tvrdých bojů v této oblasti umírají denně desítky, možná stovky lidí.

Rusko také pokračuje ve vzdušných útocích na další oblasti Ukrajiny. V Záporožské oblasti na jihu země údery připravily o život nejméně dva lidi a další zranily, informoval na Telegramu zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Ukrajinská protivzdušná obrana ale podle prezidenta Volodymyra Zelenského většinu ruských raket sestřelí, píše agentura Reuters. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj uvedl, že Ukrajinci sestřelili přes 60 z více než 70 ruských střel s plochou dráhou letu, a rovněž poděkoval partnerům za poskytnuté systémy protivzdušné obrany.

V sestřelování ruských střel se angažuje i německý systém Gepard, který je snadno rozpoznatelný podle rychle rotujícího radaru. Práci Geparda zveřejnila stránka Ukraine Weapons Tracker.

Tagy: