Ukrajinci mají šanci zásadního průlomu na frontě. Čas na postup se ale krátí, varují experti

Ukrajinci u Bachmutu pálí ze samohybné houfnice na ruské pozice.

Postup ukrajinské armády

Ukrajinští obránci se postupně přibližují ke strategicky významnému městu Tokmak, jehož dobytí by podle mnohých komentátorů mohlo kvůli narušení ruského zásobování znamenat zásadní zlom v průběhu války. I když Ukrajinci na záporožské frontě postupují poměrně zdárně, čas na významný průlom se s blížící se zimou a zhoršenými podmínkami pro těžkou techniku krátí, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Šír a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Největší pozornost se v posledních dnech na Ukrajině upírá na záporožskou frontu, kde začátkem září Ukrajinci prolomili Surovikinovu linii, a kde od té doby zaznamenávají i další úspěchy. Jejich jednotky se stále přibližují k městu Tokmak, které hraje klíčovou roli v ruském zásobování po železnici. „Válka se nyní vede o to, kdo je schopen včas dodat na frontu více mužů a munice,“ upozornil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno na význam kontroly nad městem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský agent v Česku podle BIS šířil propagandu o Ukrajině za tisíce eur. Zlákal i známé tváře

Ukrajinci se přitom nemusí nutně soustředit pouze na město samotné, věří bývalý náčelník generálního štábu Šedivý. „Nemůžeme se bavit jenom o konkrétním bodu, ale musíme se bavit o určitém území vzhledem k tomu, že je tam možno provést jakýkoliv manévr a průlom prohlubovat v nejoptimálnějších směrech. Nyní se mluví o útocích na Verbove, což je městečko východněji od Tokmaku. Ukrajinci používají celý průlom, který je na několika kilometrech čtverečních. Uvidíme, jestli bude Tokmak ústředním bodem, nebo jestli ho obejdou, a podaří se ho eliminovat třeba nějakým obchvatem ze severovýchodu,“ zhodnotil.

Ukrajinci potřebují brzký průlom

Pro Ukrajince by bylo dobytí Tokmaku podstatné nejenom kvůli zasazení rány ruskému zásobování, ale také díky možnosti dalšího postupu po zpevněných silnicích z města v zimním období. „Tak daleko ale ještě nejsme. Lze předpokládat, že když Ukrajinci neudělají větší průlom v horizontu třeba měsíce, měsíce a půl, přes zimu může být jejich mobilita snížena,“ uvedl Šír.

Na problémy spojené se zimním počasím a všudypřítomným blátem upozornil i Šedivý. „Samozřejmě nedojde k tomu, že by se zastavily bojové aktivity, ale použití těžké techniky mimo zpevněné komunikace bude problém. Připomínám, že tank Abrams váží kolem 70 tun, což samozřejmě v těžkých podmínkách může způsobovat, že jeho schopnost manévrů bude snížena,“ zhodnotil. Ukrajincům by proto podle něj pomohlo, kdyby se babí léto protáhlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdyby USA chtěly, Ukrajina válku vyhraje hned, tvrdí český expert. Vysvětlil i váhání spojenců.

Tagy:
válka zima Ukrajina Rusko Jiří Šedivý zásobování Matyáš Zrno Záporoží ruská invaze na Ukrajinu Jan Šír Záporožská oblast protiofenzíva Tokmak