Válka skončí brzy. Putin má stejný problém, jakému čelil Hitler, říká ruský politolog

Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajina vyhrává a válka už nebude trvat dlouho. To si myslí ruský politolog Andrej Piontkovskij. Podle něj si lidé z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina chtějí zachovat svoji moc a jsou připraveni současného šéfa Kremlu odstavit, aby mohli jednat o míru. Uvažují jako Himmler, řekl Piontkovskij ve vysílání ukrajinského internetového kanálu Espreso TV.

„Nemůže existovat koncept dlouhé války. Pro Ukrajince se teď situace na frontě vyvíjí celkem dobře, a to nemají letectvo ani rakety ATACMS. Představte si, že by měli k dispozici 200 stíhaček F-16 a 200 střel ATACMS. Dalo by se mluvit o dlouhé válce? Skončila by stejně rychle jako ázerbájdžánská operace v Karabachu. A lidé z Putinova okolí to vědí,“ řekl Piontkovskij v Espreso TV.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci útočili na Krym obávanými raketami. Expert vysvětlil, jak oklamali ruskou obranu

Ruský politolog, který patří k nejvýraznějším kritikům Putinova režimu a od roku 2016 žije v exilu, pak současnou situaci v Kremlu přirovnal k dění v nacistickém Německu ke konci druhé světové války, kdy lidé z blízkého okruhu Adolfa Hitlera chtěli dosáhnout míru s Američany, aby si zachovali moc.

„Přesně tak uvažují i Putinovi Himmlerové. Přemýšlejí o jediném: Jak si udržet moc v Rusku, které ve válce prohrává. A tu si mohou udržet jediným způsobem – zbavit se Putina a nabídnout Západu a Ukrajině návrh na organizovaný odchod ruských jednotek z okupovaných území,“ myslí si Piontkovskij s tím, že takový scénář může nastat ještě před jarem příštího roku.

Přispěvatel stanic BBC nebo Svobodná Evropa v souvislosti s tím poukazuje na situaci u důležitých měst pro Rusy – Bachmutu a Tokmaku. Pokud se je Ukrajincům podaří dobýt v následujících týdnech, bude to podle Piontkovského nezvratným spouštěčem exploze uvnitř Putinovy mocenské elity.

U Bachmutu, který aktuálně kontrolují Rusové, zuří prudké boje. Ukrajincům se i za cenu značných ztrát podařilo minulý týden obsadit dvě obce jen pár kilometrů od města. V pátek pak generál Oleksandr Tarnavský pro CNN uvedl, že se jeho vojákům podařilo dosáhnout průlomu poblíž obce Verbove v Záporožské oblasti, která je od strategicky důležitého Tokmaku vzdálená několik desítek kilometrů. „Tokmak je tím nejmenším cílem. Hlavní je dostat se na naše právoplatné hranice,“ nechal se slyšet Tarnavský.

Podívejte se na rozhovor s Ruskou žijící v Česku, která varuje před Putinem:

Tagy: