Tempo protiofenzivy zrychluje. Ukrajinci prolomili důležitou Surovikinovu linii

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Gubernátor Pskovské oblasti hlásí zneškodnění neidentifikovaného objektu na nebi

Ukrajina zvyšuje tempo ofenzivy, byla prolomena takzvaná Surovikinova linie, uvedla BBC. Na obloze nad Pskovem se zjevil neidentifikovaný objekt (UFO), načež byla přijata opatření k jeho zneškodnění, napsal večer gubernátor ruské Pskovské oblasti Michail Vedernikov na platformě Telegram. Zveřejnil rovněž krátké video, na němž je vidět mohutná střelba na nebe. Na zemi podle něj nejsou žádné škody. Pokud by se v roce 2024 konaly prezidentské volby během války, znovu bych kandidoval, uvedl Zelenskyj. Český kriminolog Petr Pojman sdělil, že se frontová linie na Ukrajině posunula, a je proto nutné ihned začít monitorovat možné válečné zločiny.

Tempo ukrajinské ofenzivy se zvyšuje, informuje BBC s tím, že až doposud činil denní postup ukrajinských sil ve směru na Tokmak stovky metrů, ale za uplynulý den se jim podařilo posunout se o dva až tři kilometry a překonat předsunuté pozice hlavní ruské obranné linie. Soudě podle satelitních map a zpráv z terénu mělo dojít k průlomu prvních pozic hlavní ruské obranné linie – takzvané Surovikinovy linie – ve dvou oblastech u obce Verbovoje, důležitého opěrného bodu východně od Rabotina, odkud ruská armáda před několika dny ustoupila.

Na obloze nad Pskovem se zjevil neidentifikovaný objekt (UFO), napsal gubernátor ruské Pskovské oblasti Michail Vedernikov na platformě Telegram. „Pozorovatelé na jednom z kontrolních stanovišť vzdušného prostoru objevili na obloze ojedinělý neidentifikovaný objekt,“ napsal Vedernikov na platformě Telegram s tím, že ve videu jsou vidět opatření k jeho neutralizaci. Podrobnosti přislíbil zveřejnit později.

Pskov leží na západě Ruska nedaleko hranic s Estonskem a Lotyšskem, zároveň je vzdálen přibližně 700 kilometrů od Ukrajiny. Celému incidentu předcházel už v noci na středu útok dronů na tamní letiště, kde vypukl požár. Podle tehdejšího hlášení ruské státní agentury TASS útok poškodil čtyři vojenská transportní letadla Il-75. Podle ukrajinské rozvědky bezpilotní letouny zničily čtyři letouny Il-76, další dvě letadla poškodily.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím oznámil, že si na páteční poradě vyslechl hlášení ministerstva strategického průmyslu o úspěšném uplatnění ukrajinských zbraní dalekého dosahu. Ukrajinci podle něj zasáhli cíl vzdálený 700 kilometrů. Zpravodajský server Meduza ale poznamenal, že Zelenskyj neuvedl žádné podrobnosti, není tedy zcela jasné, jaký cíl měl na mysli. Portál současně připomněl středeční útok na letiště v Pskově.

ČTĚTE TAKÉ: Putinovy dračí zuby selhaly. Měsíce budovanou linii Rusů zdolali Ukrajinci překvapivým tahem

V rozhovoru s portugalskou televizí RTP Zelenskyj uvedl, že pokud by se v roce 2024 konaly prezidentské volby během války, znovu by kandidoval. Na vyjádření ukrajinské hlavy státu upozornila ukrajinská služba stanice BBC nebo server Ukrajinska pravda.

Obě média připomněla, že Zelenskyj během kampaně před volbami v roce 2019 slíbil, že o druhé funkční období nebude usilovat.

Frontová linie na Ukrajině se v posledních týdnech posunula, v osvobozených oblastech je v této souvislosti potřeba ihned začít monitorovat možné válečné zločiny, jinak se důkazy brzy ztratí. V Bruselu to ve středu večer uvedl český kriminolog Petr Pojman, který jezdí na Ukrajinu velmi často a zabývá se právě monitorováním válečných zločinů, jichž se podle pozorovatelů dopouští ruská armáda.

Ukrajinská vojska postupují dál na jihu země, uvedl ve čtvrtek ukrajinský generální štáb. Tvrdí také, že ve středu ukrajinští vojáci vyřadili z boje 610 ruských vojáků a desítky těžkých zbraní, včetně 13 tanků a 31 děl. Od začátku války Rusko přišlo už o více než 263 000 vojáků, tvrdí Ukrajinci. Podobná prohlášení ale nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Rusko vede válku proti Ukrajině už více než rok a půl.

Tagy:
válka zbraň Ukrajina on-line Brusel Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace válečný zločin ruská invaze na Ukrajinu Ukrajinska pravda